Veste antiglonţ în Piaţa Roşie: Kremlinul sporeşte în secret securitatea personală a lui Putin

Ziua Victoriei, Moscova, 2024 (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)
Redacţia
05.06.2024

Serviciile speciale ale Rusiei au sporit măsurile de securitate deja stricte din jurul preşedintelui Vladimir Putin la un nivel fără precedent, au declarat pentru The Moscow Times doi oficiali ruşi care au fost prezenţi la multe dintre apariţiile publice ale lui Putin, precum şi o sursă apropiată Kremlinului.

Kremlinul - care se află deja în alertă de securitate sporită din cauza invaziei sale în Ucraina - a fost zguduit de recentele atacuri asupra unor politicieni de rang înalt din Europa şi Asia şi, ca răspuns, a sporit securitatea lui Putin.

„Kremlinul ia foarte în serios securitatea lui Vladimir Putin. El este protejat de o întreagă armată de gărzi - vizibile şi invizibile", a declarat pentru The Moscow Times un oficial rus care a participat la parada de Ziua Victoriei din 9 mai.

Acesta, la fel ca toate sursele ruseşti intervievate pentru acest articol, a vorbit cu The Moscow Times sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.

Printre factorii de risc pentru Kremlin se numără mandatul de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) pe numele lui Putin pentru crime de război, precum şi riscul atacurilor cu drone şi de sabotaj din partea Ucrainei şi al atacurilor radicalilor islamişti, a declarat un al doilea oficial.

Acesta a adăugat că după asasinarea în 2022 a premierului japonez Shinzo Abe şi după atentatul de luna trecută împotriva premierului slovac Robert Fico, Kremlinul se află într-o stare de alertă deosebit de ridicată.

Cu toate acestea preşedinţia rusă a declarat public că nu a fost nevoie să îşi sporească securitatea.

„Măsurile de securitate sunt la nivelul standard. Facem tot ceea ce trebuie făcut pentru a asigura securitatea preşedintelui", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor în luna mai, după tentativa de asasinat asupra lui Fico.

În realitate, serviciile speciale controlează practic fiecare aspect al vieţii lui Putin, până la testarea tuturor meselor sale pentru otravă cu ajutorul unui laborator portabil, a declarat o sursă apropiată Kremlinului.

"Preşedintele are bucătari personali care călătoresc mereu cu el. Şi alimentele sunt aduse cu el", a declarat sursa pentru The Moscow Times. „Dar chiar şi aşa, există întotdeauna un grup special de ofiţeri care călătoresc cu Putin şi care verifică toate mesele înainte ca Putin să ajungă la ele”.

Putin poartă veste antiglonţ la evenimente publice în aer liber, inclusiv la Moscova, cel puţin din 2023, au declarat pentru The Moscow Times cei doi oficiali ruşi care l-au văzut pe Putin în persoană în timpul mai multor apariţii de acest gen.

El a făcut acest lucru la recomandarea fermă a Serviciului de Securitate Prezidenţială (SBP), o unitate din cadrul Serviciului Federal de Gardă (FSO) care îl protejează pe preşedinte, a declarat unul dintre cei doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune.

Putin a purtat veste antiglonţ sub haină chiar şi la evenimentele din acest an care au marcat Ziua Victoriei, a declarat unul dintre cei doi oficiali ruşi.

"Anul acesta, pe 9 mai, şeful [Putin] purta în mod clar o armură de corp ascunsă în timpul paradei. Iar această precauţie, cred că este necesară", a declarat primul oficial.

„Dumnezeu îi protejează pe cei precauţi”, a spus cel de-al doilea oficial.

Jade Miller, consultant britanic independent în domeniul securităţii de mare risc, a examinat imagini video cu Putin la parada de Ziua Victoriei, la cererea The Moscow Times şi a concluzionat că acesta purta într-adevăr o vestă antiglonţ.

„Putin pare să meargă într-o manieră destul de rigidă şi nu apar pliuri naturale la spatele paltonului său atunci când merge şi strânge mâna personalului militar”, a declarat Miller.

„Cadrul părţii superioare a corpului lui Putin pare nenatural, iar umerii săi par mai degrabă largi şi pătraţi, neprezentând nicio formă a spatelui şi a omoplaţilor. La aproximativ 1:44, o parte a paltonului său pare să fie prinsă sub ceea ce ar putea fi o vestă antiglonţ”.

În mai multe cazuri, Putin „pare să îşi ridice şi să îşi ajusteze umerii într-un mod care arată disconfort faţă de modul în care o vestă antiglonţ este concepută să stea pe umeri sau pe claviculă”, a spus ea, menţionând că greutatea vestei poate provoca disconfort şi iritaţii atunci când este purtată pentru o perioadă lungă.

„Putin este observat că îşi ţine paltonul strâns sus şi este văzut că verifică dacă este închis, ca şi cum ar încerca să se asigure că nimeni nu poate vedea ce este dedesubt”, a adăugat ea.

„După părerea mea, Putin poartă o formă de protecţie balistică în timpul în care a participat la paradă”, a conchis ea.

Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante şi simbolice sărbători ale anului pentru Kremlin, măsurile de securitate stricte şi pregătirile pentru parada militară masivă din Piaţa Roşie începând cu mult timp înainte.

În fiecare an, FSO, care îi protejează pe oficialii de rang înalt ai ţării, închide Piaţa Roşie pentru public cu două săptămâni înainte de parada din 9 mai. De asemenea, închide zona din jurul memorialului de război de lângă zidurile Kremlinului, unde Putin, oaspeţii săi străini şi elitele ruse depun flori.

Fiecare persoană care urmăreşte parada din tribune alături de Putin poate face acest lucru doar cu o invitaţie personală de la Kremlin. Serviciile de securitate efectuează o verificare riguroasă a trecutului fiecărui invitat, care examinează credibilitatea şi loialitatea politică a acestuia.

Înainte de a putea intra în Piaţa Roşie, toţi participanţii la paradă - inclusiv veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, oficialii şi deputaţii - trebuie să treacă printr-o inspecţie personală amănunţită.

În acest an, pe 9 mai, în timp ce Putin supraveghea parada şi depunea o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidurile Kremlinului, el a fost înconjurat de aproximativ douăzeci de agenţi de securitate cu ochelari de soare şi veste antiglonţ portabile. Zeci de ofiţeri din forţele speciale stăteau departe de camerele de televiziune în direct.

Între timp, zeci de lunetişti din cadrul SBP au fost staţionaţi pe acoperişul Kremlinului, al magazinului GUM şi al altor clădiri din jurul Pieţei Roşii pe toată durata paradei.

Jurnalistul de investigaţie Andrei Soldatov, cercetător senior nerezident al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) şi cofondator al organizaţiei de supraveghere a serviciilor secrete ruseşti Agentura.ru, a declarat că Putin - fost agent KGB şi şef al FSB - urmează în general solicitările serviciilor sale de securitate.

„Putin este un lider destul de unic în sensul că, de obicei, este de acord cu o securitate sporită sau cu extinderea perimetrului de securitate atunci când gărzile sale o cer”, a declarat Soldatov pentru The Moscow Times.

„De obicei, alţi lideri tind să fie în conflict constant cu gărzile lor, dar nu şi Putin. El aproape întotdeauna se conformează cererilor lor. Şi chiar acum, cred că merge împreună cu ei", a spus Soldatov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor