Vasile Blaga: Am dovedit în timpul verii antidemocratice româneşti că UE nu e o sumă de discursuri

Vasile Blaga, PDL
Vasile Blaga, PDL (Epoch Times România)

Vasile Blaga a declarat miercuri că deciziile pe care Congresul PPE le va include în programul politic sunt ,,cruciale" pentru viitorul european comun şi a susţinut că modul de reacţie a popularilor în timpul "verii antidemocratice româneşti" a demonstrat că UE nu înseamnă doar discursuri.

,,Dragi colegi, stimaţi parlamentari daţi-mi voie să vă urez bun venit, la Bucureşti. De multe ori, urările de bun venit sunt o formalitate. Nu e cazul, acum şi aici. Organizarea Congresului PPE, întâlnirea şi dezbaterile cu dumneavoastră, aici, în capitala României, au o semnificaţie specială: România încheie un an greu, un an care a probat strălucit valoarea şi puterea solidarităţii europene. România încheie acest an în inima Uniunii Europene. Ne întâlnim la Bucureşti sub deviza „Mai multă Europă!”. Cineva ar putea întreba: „ Ce fel de Europă?”. Răspunsul va fi rostit clar la acest Congres", a spus democrat-liberalul.

El a precizat răspunsul popularilor europeni pentru ,,mai multă Europă" îneamnă o Europă ,,complet integrată", în care estul şi vestul sunt egale. ,,Răspunsul nostru al popularilor europeni e: mai multă Europă înseamnă o Europă complet integrată. Mai multă Europă e o Europă în care estul şi vestul sunt egale şi lucrează împreună pentru cetaţenii egali ai Europei unite. Mai multă Europă e o Europă deschisă spre vecinii europeni ai Uniunii, spre statele membre ale parteneriatului Estic. Din acest punct de vedere, deciziile pe care Congresul PPE le va lua include în Programul Politic de la Bucureşti sunt cruciale pentru viitorul european comun. Armonizarea politicilor economice şi fiscale, coordonarea parametrilor bugetari şi întărirea legitimităţii democratice a mecanismelor decizionale la nivelul Uniunii pregătesc o Europă coerentă şi competitivă", a susţinut preşedintele PDL.

Vasile Blaga a mai spus că ,,Congresul PPE de la Bucureşti are toate şansele să rămână în istorie sub numele de Congres al celei de-a doua Unificări Europene". ,,Pentru noi, popularii europeni, Unificarea deplină a Europei nu e o ambiţie goală. Unificarea trebuie să ducă la o Europă mai puternică, mai competitivă şi mai bună pentru cetăţenii ei. În Europa pe care o pregăteşte proiectul popular nu vor mai fi posibile şi nu vor mai fi admise derapajele bugetare, aventurile economice şi neglijarea normelor democratice", a punctat democrat-liberalul.

Blaga a susţinut că ,,demagogii populişti şi socialişti" cred că mai multă Europă înseamnă o cedare de suveranitate, dar în opinia popularilor europeni mai multă Europă înseamnă ,,mai puţin arbitrar şi mai multă răspundere". ,,Sigur, demagogii populişti şi socialişti cred că mai multă Europă înseamnă o cedare de suveranitate. Lor trebuie să le spunem clar: Mai multă Europă înseamnă mai puţin arbitrar şi mai multă răspundere, mai puţin calcul politic meschin şi mai multă bună guvernare. Dacă se poate vorbi de cedare, putem vorbi de o singură formă de cedare: cedarea libertăţii de a guverna împotriva interesului comun al cetăţenilor europeni", a opinat democrat-liberalul.

El a mai declarat că ,,populismul şi demagogia anti-europeană" sunt forţe active care pot produce ,,tulburări majore", mai ales în noile state membre UE din estul Europei. ,,Am trecut în această vară printr-o încercare grea. Am dovedit alături de partenerii şi aliaţii noştri că valorile europene şi normele democratice se pot bizui, în Romînia, pe forţa politică a dreptei. Însă, atacul lansat de socialişti împotriva valorilor europene şi a locului României în Uniunea Europeană trebuie să fie o lecţie. Populismul şi demagogia anti-europeană sunt forţe active care pot produce tulburări majore, mai ales în noile state membre UE din Estul Europei. Tentaţia populistă e un pericol la fel de însemnat şi în spaţiul Parteneriatului Estic", a opinat democrat-liberalul.

Preşedintele PDL a reamintit evenimentele care s-au petrecut în această vară în România, susţinând că împreună cu popularii europeni au dovedit ,,în lungul verii anti-democratice româneşti" că UE nu este doar ,,un proiect pe hârtie". ,,Nu ne putem permite să neglijăm aceste evoluţii. Trebuie să gândim în termeni cu adevărat europeni. Iată de ce trebuie să revin la cazul României. În această vară agitată în care socialiştii au îndrăznit să creadă într-un viitor românesc ne-european foartă multă lume a înţeles ceva esenţial. A înţeles la ce e bună Uniunea Europeană. Am dovedit împreună, în timpul lungii veri anti-democratice româneşti, că Uniunea Europeană nu e egală cu o sumă de discursuri, că Europa nu e un proiect pe hârtie. Am dovedit că libertatea şi democraţia sunt totuna cu o Europă unită şi solidară", a precizat el.

,,Vă mulţumesc pentru energia şi hotărârea cu care aţi apărat libertatea şi democraţia europeană, într-un moment greu. Sunt convins că, aici, la Bucureşti şi la acest Congres se naşte viitorul european. Sunt mândru că acest Congres are loc în România", a conchis Vasile Blaga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne