Vasile Bănescu, despre manelele de la Coldplay: "Accese de milă ideologică"

Vasile Bănescu (Basilica.ro)
Ana Ion
13.06.2024

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, intervine şi el în subiectul zilei: prezenţa unui cântăreţ de manele pe scena concertului Coldplay. Reamintim că subiectul a încins şi divizat reţele sociale, unii condamnând dur faptul că parte din publicul spectator a huiduit cântarea lui Babasha, în timp ce alţii au opinat că huiduielile sunt justificate având în vedere că publicul a plătit pentru cu totul alt gen de muzică.

În postare sa, Bănescu desfiinţează efectiv maneaua, ca gen, şi susţine că aceasta e invitată uneori, în accese de milă ideologică care ratează mereu realitatea, pe scene înalte, chiar „culturale”.

Totdata, el trasează o paralelă între cei care idolatrizează divertismentul băşcălios cu cei care "votează pociţii şi impostorii".

Redăm postarea lui Bănescu:

"Maneaua (turcă, 'mani' - importată, degradată, puternic etnicizată, a cărei originalitate supurează exclusiv din torturarea limbii române şi din imaginarul grotesc al textierilor) e invitată uneori, în accese de milă ideologică care ratează mereu realitatea, direct din rafinata bătătură a petrecerilor lăutăreşti pe scene înalte, chiar 'culturale', unde se pliază adecvat - ca o nucă pe un perete - la conţinutul evenimentului parazitat.

Ceva caracteristic societăţii care se dă în spectacol şi al cărei nivel cultural culminează în idolatrizarea extatică a divertismentului băşcălios, cu 'dujmanii' nemilos.

Aceeaşi societate votează dezinvolt, pentru că i se pare cool, strâmbii, pociţii şi impostorii loviţi de delir ultranaţionalist şi antieuropean, adică riguros antinaţional", scrie, pe Facebook, Bănescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor