Valer Dorneanu, noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Începând de astăzi, Curtea Constituţională a României are un nou preşedinte - pe judecătorul Valer Dorneanu, care s-a impus în faţa contracandidatei sale, fosta şefă a Înaltei Curţi, Livia Stanciu.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Judecătorul Valer Dorneanu a fost ales miercuri, cu majoritate de voturi, preşedinte al Curţii Constituţionale a României, poziţie care fusese anterior ocupată de Augustin Zegrean.

"Cred că ai mei colegi au avut în vedere experienţa mea, calmul meu, spiritul meu conciliant şi faptul vom reuşi împreună să ducem prestigiul acestei instituţii, care este un pilon al statului de drept, mai departe făcând tot ceea ce trebuie prin utilizarea experienţei noastre de peste 25 de ani deja şi prin aducerea unui suflu nou, prin contribuţia celor nou veniţi.

Am convenit că o să formăm împreună o echipă, să păstrăm nivelul şi prestigiul Curţii Constituţionale, vrem ca într-adevăr această instituţie să fie acel templu care păstrează biblia naţiunii care este Constituţia. (...)

Eu zic că aici au fost voturi strict personale, profesionale şi umane. Cei care venim aici, după modelul francez, avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au propus. Fie că ne-a propus preşedintele, fie că ne-a propus Senatul sau Camera Deputaţilor, aici suntem judecători ai Curţii Constituţionale obligaţi să respectăm Constituţia şi să impunem respectul ei, fără niciun fel de influenţă şi aşteptăm acel climat politic în care să nu existe nici măcar încercări de influenţă asupra activităţii CCR", a declarat Valer Dorneanu, citat de Mediafax.

Noul şef al CCR - care va sta în fruntea instituţiei pentru un mandat de 3 ani - a subliniat că aşteaptă să coopereze foarte bine cu instituţiile statului, de la care îşi doreşte "să nu mai transforme Curtea Constituţională în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi toate conflictele care există pe plan politic".

"De rolul de arbitru nu ne putem depărta, dar n-am vrea să fim arbitru de ring, am vrea să fim arbitru constituţional. Că unii ne-au transformat în arbitru de ring", a adăugat Dorneanu.

Valer Dorneanu a fost adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul - armată, justiţie, poliţie, penitenciare. În perioada 2000-2008 a fost deputat PSD, iar în primul mandat de parlamentar a fost preşedintele Camerei Deputaţilor.

În perioada 1967-1974 Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale din sectoarele 5 şi 6 ale municipiului Bucureşti.

Noul şef al CCR a fost expert pe probleme de legislaţia muncii la UGSR, după care din nou procuror la Direcţia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală între anii 1980 - 1985.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne