"Vă rog, nu-i lăsaţi să moară!" Soţiile luptătorilor din Azovstal îl imploră pe Papă să intervină pe lângă Putin

Papa Francisc
Papa Francisc (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Soţiile a doi dintre ultimii luptători ucraineni rămaşi pe baricade în oţelăria din Mariupol i-au cerut, miercuri, Papei Francisc să ajute la trimiterea soldaţilor din Azovstal într-o ţară terţă, iar una dintre ele i-a spus: "Vă rugăm, nu-i lăsaţi să moară", relatează Reuters.

Katerina Prokopenko, în vârstă de 27 de ani, şi Iulia Fedosiuk, în vârstă de 29 de ani, au vorbit cu Papa timp de aproximativ cinci minute la finalul audienţei sale generale din Piaţa Sfântul Petru, cerându-i să intervină direct pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-i lăsa să plece, deoarece "captivitatea rusă nu este o opţiune".

Mariupol, port la Marea Azov, a îndurat cele mai distructive lupte din războiul din Ucraina. Kievul spune că este posibil ca zeci de mii de oameni să fi fost ucişi acolo de la invazia rusă din 24 februarie, iar uzina siderurgică Azovstal este ultima parte a oraşului încă deţinută de luptătorii ucraineni.

"Sunteţi ultima noastră speranţă, sper că le puteţi salva vieţile, vă rog să nu-i lăsaţi să moară", a putut fi auzită Prokopenko spunându-i papei, într-o înregistrare video publicată de Vatican.

Femeile au declarat ulterior reporterilor că i-au descris papei scenele cu soldaţi răniţi, carne în putrefacţie, trupuri neîngropate şi lipsa de hrană, apă şi medicamente la oţelărie.

Ele au spus că au vorbit ultima dată cu soţii lor marţi.

"Soldaţii noştri aşteaptă să fie evacuaţi într-o ţară terţă, să depună armele în caz de evacuare", a declarat Fedosiuk.

"Captivitatea rusă nu este o opţiune pentru ei", a spus Prokopenko.

Papa a spus că va face tot ce este posibil şi se va ruga pentru ei.

"L-am rugat să vină în Ucraina şi să vorbească cu Putin şi să-i spună să le dea drumul", a spus Fedosiuk. Femeile au menţionat Elveţia şi Turcia ca posibilităţi, dar nu au dat detalii.

Zeci de civili au fost evacuaţi din oţelărie în ultimele zile, dar un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, a declarat că cel puţin 100 de persoane au rămas încă înăuntru.

Papa Francisc a declarat într-un interviu, publicat pe 3 mai, că a cerut o întâlnire la Moscova cu Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns.

Fedosiuk a cerut ţărilor să formeze "o coaliţie diplomatică puternică pentru a-l împinge pe Putin să îi lase să plece în siguranţă într-o ţară terţă".

Fedosiuk a adăugat că ultima dată când a vorbit cu soţul ei, acesta a rugat-o să găsească un articol pe internet despre cum să trăieşti fără apă cât mai mult timp posibil.

Potrivit luptătorilor din Azovstal, în ultimele 24 de ore, 34 de avioane ruseşti au survolat uzina, inclusiv opt ieşiri ale unor bombardiere strategice.

Soldaţii au precizat că uzina a fost atacată de marina rusă şi de tancuri, artilerie şi rachete. Reuters nu a putut verifica situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe