Va exista un al şaselea val al pandemiei? Ce răspunde ministrul Sănătăţii

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii a vorbit, într-un interviu acordat la Prima TV, despre eventualitatea unui al şasele val al pandemiei, cu care s-ar putea confrunta România. În acest context, doctorul Rafila a afirmat că "din punct de vedere al biologiei, lucrurile sunt imposibile".

Întrebat dacă există şanse ca România să se confrunte şi cu al şaselea val al pandemiei de COVID, Rafila a replicat:

"Eu niciodată nu mă hazardez să spun că, din punct de vedere al biologiei, lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată. […] Nu e vorba numai despre Omicron. E vorba de un virus care ar putea să fie mai patogen, să producă cazuri mai grave. […] În general, în situaţii de pandemie, cu cât variantele sunt mai transmisibile, cu atât patogenitatea lor scade. Chiar în această ipoteză în care ar apărea mutaţii care să facă o variantă a noului coronavirus mai patogenă, probabil că transmisibilitatea ar fi mult mai mică. […] Ar fi cazuri sporadice care nu ar pune probleme sistemului de sănătate".

În ceea ce priveşte punctul maxim al valului 5 al pandemiei, ministrul Sănătăţii preconizează că acesta va fi atins în jurul datei de 10 – 15 februarie.

"Valurile cu creştere rapidă au de obicei şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10 – 15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru este important însă: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut. A mers pe un scenariu de scădere. Maxima a fost în prima săptămână din ianuarie. Am avut o rată de reproducere de 1,87, adică practic o persoană îmbolnăvea aproape alte 2 persoane. Acum avem 1,25. Am avut o scădere progresivă, de la 1,87 la 1,25. […] Viteza de creştere [a numărului de cazuri – n.r.] a scăzut", a declarat oficialul.

În plus, doctorul Rafila a explicat că "panta descendentă depinde foarte mult de două lucruri: în primul rând de câte persoane s-au îmbolnăvit în timpul acestui val şi dacă masa de oameni este receptivă la această infecţie".

"Depinde şi de cât de bine reuşim să protejăm anumite categorii vulnerabile care ar putea într-un anumit context să se îmbolnăvească şi să reprezinte o bază de populaţie care ar alimenta în continuare infecţia", a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură