Premierul R. Moldova face pasul în spate: N-a jignit România, a fost... greşit înţeles
alte articole
Intrat în atenţia opiniei publice după afirmaţii jignitoare la adresa României, premierul Republicii Moldova Ion Chicu îşi schimbă mai nou discursul şi îşi exprimă, pe Facebook, "gratitudinea faţă de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19".
Mai exact, Chicu relatează, într-o postare, că avut o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova şi susţine că şi-a exprimat cu această ocazie gratitudinea faţă de România.
Nu în ultimul rând, Chicu susţine că de fapt declaraţiile sale care au inflamat spiritele au fost interpretate eronat.
"Am tot respectul şi admiraţia pentru poporul român, care ca şi cetăţenii din Republica Moldova merită o viaţă cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluţionarea problemelor în propria ţară", susţine Chicu.
Reamintim că, recent, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a lansat un atac violent la adresa autorităţilor române şi a europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan, despre care declară că este un „ratat”, un „copil de mingi” supus unui „patronat”. Nemulţumit că Mureşan a afirmat că „Guvernul Republicii Moldova a eşuat în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”, Chicu a declarat vineri că România este cea mai coruptă ţară din Europa şi numai în Suceava sunt „jumătate din bolnavii de COVID-19 înregistraţi în toată” R. Moldova.
Redăm integral postarea premierului Chicu
Stimaţi Prieteni!
Astăzi am avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Domnul Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova.
În cadrul discuţiei am reiterat gratitudinea pe care o avem faţă de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19. Acest suport a fost propus şi a venit de la români pentru moldoveni necondiţionat, reconfirmând relaţiile prieteneşti dintre oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului.
Am discutat despre consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România, cadru de relaţii la care personal ţin foarte mult şi doresc să fie aprofundat. Acest parteneriat dintre două state independente şi suverane trebuie să se bazeze pe respect reciproc şi nu poate admite imixtiuni politice în treburile interne ale unui stat sau altul.
Mi-am exprimat opinia, că acţiunile bazate pe preferinţele politice ale exponenţilor partidelor aflate la putere într-un moment dat la Bucureşti sau Chişinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanţă a unui guvern sau altuia, nu-şi pot avea locul în relaţiile şi dialogul dintre două ţări prietene.
Republica Moldova şi România au încă foarte multe de făcut pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, care trăiesc în aceste două ţări. Cred că cele mai mari restanţe în acest sens sunt la capitolul combaterea corupţiei, flagel care afectează enorm concetăţenii mei din ambele ţări. Despre amploarea acestui fenomen relatează organizaţii internaţionale de specialitate, ambasadori acreditaţi în ambele capitale, Uniunea Europeană, etc.
Am ţinut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat şi apreciat unul din comentariile mele pe reţelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat şi eronat a fost catalogat drept denigrator în adresa României. Am tot respectul şi admiraţia pentru poporul român, care că şi cetăţenii din Republica Moldova merită o viaţă cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluţionarea problemelor în propria ţară.
În cadrul întrevederii i-am mulţumit Domnului Ambasador pentru suportul de care Republica Moldova beneficiază din partea României pe dimensiunea integrării europene. Totodată, am subliniat faptul, că raportarea şi aprecierea progresului pe agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se face în strictă concordanţă cu mecanismele de raportare agreate la momentul semnării Acordului de Asociere în 2014. Autorităţile Republicii Moldova raportează despre progresele/eşecurile înregistrate pe această agendă exclusiv structurilor europene.
La finalul întrevederii a fost reconfirmată disponibilitatea ambelor state de a aprofunda relaţiile bilaterale prieteneşti pe principii de respect reciproc.
Sănătate tuturor