Ursula von der Leyen abordează scandalul Pegasus: Este inacceptabil

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Getty Images)

O anchetă internaţională efectuată de peste zece publicaţii a concluzionat că firma cibernetică israeliană NSO Group a vândut „guvernelor autoritare” din întreaga lume software-ul său de hacking - Pegasus - pentru a spiona jurnalişti, politicieni şi diverşi activişti.

Şefa Comisiei Europene - Ursula von der Leyen - a ţinut să se refere la scandal spunând că situaţia este „complet inacceptabilă” dacă este adevărată.

"Ce am putut citi până acum - iar acest lucru trebuie verificat - este complet inacceptabil şi împotriva oricăror reguli pe care le avem în Uniunea Europeană", a declarat von der Leyen la o conferinţă de presă la Praga.

Citiți și Tribunal israelian cere companiei Facebook să redeschidă contul firmei NSO Group

Declaraţia survine după ce anterior, în cursul zilei, o investigaţie a The Washington Post şi alte 16 mass-media a susţinut că software-ul Pegasus, dezvoltat de grupul NSO şi utilizat de agenţiile guvernamentale pentru a urmări infractorii şi teroriştii, a fost implementat de serviciile guvernamentale pentru a spiona telefoanele private ale unor activişti, jurnalişti şi personalităţi ale opoziţiei din întreaga lume.

Potrivit The Washington Post, proiectul non-profit Forbidden Stories din Paris şi Amnesty Internaţional au transmis publicaţiilor implicate în anchetă o listă de peste 50.000 de numere de telefon care ar fi fost vizate de clienţii guvernamentali ai NSO în vederea spionajului.

Jurnaliştii au identificat cel puţin 1.000 de deţinători de telefoane mobile din peste 50 de ţări, inclusiv unii membri ai familiei regale arabe, precum şi zeci de activişti pentru drepturile omului, politicieni şi chiar şefi de stat şi prim-miniştri.

Citiți și Tribunal israelian începe procesul cu uşile închise în cazul campaniei de spionaj în care e implicată NSO Surveillance

Reporteri de la CNN, Bloomberg, AP, New York Times, Le Monde şi alte mass-media au fost, de asemenea, pe listă.

Într-un interviu acordat Washington Post, CEO-ul grupului NSO, Shalev Hulio, a respins afirmaţiile conform cărora lista numerelor ar fi în vreun fel legată de firma sa sau de software-ul Pegasus.

Citiți și WhatsApp dă în judecată firma israeliană NSO pentru spionarea telefoanelor în întreaga lume

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe