Uraganul Helene atinge Florida ca o furtună "extrem de periculoasă" de categoria 4 [Video]

Uraganul Helene loveşte Florida, 26 septembrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
27.09.2024

Uraganul Helene a atins ţărmul Floridei la sfârşitul zilei de joi, de-a lungul secţiunii slab populate Big Bend de pe Coasta Golfului, ca o furtună extrem de periculoasă de categoria 4. Potrivit unei ştiri POLITICO, acesta ar putea provoca devastarea unei zone care a fost deja lovită de două uragane anterioare, chiar dacă capitala statului ar putea scăpa de ce este mai rău.

Potrivit Centrului naţional pentru uragane, Helene a atins ţărmul la ora 23:10, ora Europei de Est, la est de gura de vărsare a râului Aucilla, la aproximativ 16 km vest-sud-vest de Perry, Florida. Furtuna a avut vânturi maxime susţinute de 225 km/h la atingerea ţărmului.

Guvernatorul Ron DeSantis a declarat joi seara, în timpul unei conferinţe de presă la Centrul de operaţiuni de urgenţă din Tallahassee, la scurt timp după atingerea ţărmului, că a existat deja un deces în stat şi că numărul se aşteaptă să crească până dimineaţă.

„Când locuitorii Floridei se vor trezi mâine dimineaţă, ne vom trezi într-un stat în care, foarte probabil, au existat pierderi suplimentare de vieţi omeneşti şi, cu siguranţă, vor exista pierderi materiale. Veţi avea oameni care îşi vor pierde casele din cauza acestei furtuni, aşa că vă rog să vă gândiţi la aceşti oameni. Ţineţi-i în rugăciunile dumneavoastră”, a declarat DeSantis joi târziu.

Furtuna a atins ţărmul la est de Tallahassee, o lovitură directă pentru comitatul rural Taylor, care a mai fost lovit de uraganul Debby în august şi de uraganul Idalia cu puţin peste un an în urmă.

Furtuna, care a fost transformată în furtună de categoria 4 „extrem de periculoasă” de către Centrul naţional pentru uragane cu doar câteva ore înainte de a atinge ţărmul, este cel mai recent dezastru natural care afectează statul de coastă. Costurile economice ale furtunii ar putea fi mai mici decât cele ale uraganelor majore din trecut din cauza locului în care a ajuns pe ţărm - Big Bend, relativ puţin populat - însă efectele furtunii se fac simţite în tot statul. La un moment dat, aproape întreaga Florida se afla sub supraveghere sau avertizare de uragan, furtună tropicală sau tornadă.

Responsabilii cu gestionarea situaţiilor de urgenţă din Taylor, Franklin, Wakulla şi alte comitate de coastă au declarat evacuări obligatorii pentru toţi locuitorii înainte de venirea lui Helene. Judeţele sunt definite de stat ca fiind „constrânse fiscal”, din cauza factorilor economici şi a veniturilor scăzute din impozitele pe proprietate.

Administratorul FEMA, Deanne Criswell, se va deplasa vineri în Florida pentru a vedea consecinţele uraganului Helene, a declarat aceasta în cadrul unei conferinţe de presă de la Casa Albă, care a avut loc joi la Washington. Ea a declarat că furtuna va afecta mai multe state, dar inundaţiile de coastă rămân cele care pun cel mai mult viaţa în pericol, şi că locuitorii ar trebui să asculte cu atenţie oficialii locali.

„Am nevoie ca toată lumea să acorde atenţie oficialilor locali. Ei vor avea cele mai bune informaţii cu privire la specificul locului în care vă aflaţi”, a spus Criswell.

FEMA distribuie în fiecare an mai multe miliarde de dolari federali pentru recuperare, iar Criswell a declarat că agenţia dispune de suficiente fonduri pentru a ajuta la acoperirea costurilor de recuperare în urma furtunii.

„Avem exact ceea ce ne trebuie şi nu există limitări pentru a sprijini răspunsul la acest dezastru”, a spus Criswell.

Helene s-a dezvoltat lent peste noapte, dar furtuna a devenit rapid bine ordonată până joi la prânz, în timp ce se deplasa spre nord deasupra Golfului Mexic şi avansa spre stat într-un ritm rapid. Se aşteaptă ca furtuna să aducă vânturi „catastrofale” în interior, care pot deteriora chiar şi structurile bine construite. Potrivit unui raport al Serviciului meteorologic naţional din Tallahassee, coasta ar trebui să se aştepte la valuri de furtună de până la 6 metri în unele zone, ceea ce ar putea provoca devastarea locuitorilor din jurul Apalachee Bay.

Apalachee Bay găzduieşte pitorescul sat de pescari Apalachicola.

„Există pericolul unor valuri de furtună catastrofale şi de nesupravieţuit pentru Apalachee Bay. Valul de furtună soseşte în această dimineaţă şi va continua să se înrăutăţească pe parcursul zilei. Această prognoză este un scenariu de coşmar pentru Apalachee Bay. Vă rugăm să luaţi în serios orice ordin de evacuare!”, se arată în prognoză.

Helene arată acelaşi potenţial letal ca uraganul Michael, care a izbucnit chiar înainte de a atinge ţărmul lângă Panama City Beach cu vânturi de peste 257 km/h în octombrie 2018. Intensificarea bruscă a lui Michael de categoria 3 la categoria 5 i-a surprins pe meteorologi şi pe responsabilii cu gestionarea situaţiilor de urgenţă, iar vânturile au dărâmatt blocuri întregi de case în Mexico Beach.

Meteorologii de la National Weather Service anticipează că Helene, care se deplasează rapid, va continua să aducă vânturi puternice pe măsură ce se îndreaptă spre Georgia. DeSantis a declarat că furtuna ar putea produce vânturi cu forţa unui uragan la 80 km/h în afara ochiului său. Georgia, Carolina de Nord şi alte state au declarat deja stare de urgenţă în aşteptarea furtunii.

Oficialii de la Divizia de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Florida au început să se pregătească pentru uragan în weekend, când acesta era încă o perturbare meteorologică haotică. Meteorologii de la National Weather Service au identificat perturbarea ca fiind un potenţial uragan major, cu vânturi de peste 177 km/h, înainte de a deveni o furtună cu nume, ceea ce a fost pentru prima dată în istorie.

Valurile de furtună provocate de Helene ar putea ajunge la 6 metri de-a lungul Big Bend, ceea ce ar fi mai mare decât uraganul Ian, care a adus valuri de 6 metri în sud-vestul Floridei în septembrie 2022. Helene a adus, de asemenea, valuri şi vânt mai departe pe coasta Golfului, inclusiv în Tampa Bay, unde podurile Howard Frankland şi Sunshine Skyway au fost închise.

Statul a mobilizat 18 000 de muncitori pentru a ajuta la restabilirea ordinii într-o serie de întreruperi masive de energie electrică care se preconizează că vor avea loc pe traseul furtunii. DeSantis a chemat, de asemenea, 3 500 de membri ai Gărzii Naţionale din Florida, 200 de poliţişti ai Poliţiei rutiere din Florida şi zeci de echipe de căutare şi salvare. Statul a acumulat, de asemenea, o rezervă de peste 700 000 de galoane de motorină, benzină şi propan, deşi DeSantis a declarat că nu au fost raportate penurii de benzină ca în cazul unor uragane anterioare.

DeSantis a declarat că anticipează o colaborare fără cusur a lucrătorilor de la companiile de electricitate, cooperativele electrice şi utilităţile publice în eforturile de a restabili rapid electricitatea pentru mii de persoane. Joi, la ora 21.00, cel puţin 445.000 de gospodării erau deja fără curent, potrivit Comisiei pentru servicii publice din Florida. El a făcut aluzie la răspunsul statului la uraganul Hermine, care a lăsat fără curent electric cea mai mare parte a oraşului Tallahassee timp de câteva zile. Întârzierile l-au determinat pe guvernatorul de atunci, Rick Scott, să se certe cu oficialii oraşului cu privire la angajarea de personal suplimentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor