UPDATE: Turiştii români de pe litoralul bulgăresc acuză autorităţile bulgare că nu îi ajută să plece din staţiuni. Ministrul Turismului pleacă în Bulgaria

Inundaţii în Dobrich, nord estul Bulgariei, 20 iunie 2014 (NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
21.06.2014

UPDATE: Ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă la Albena, pentru evaluarea situaţiei şi prime decizii în vederea repatrierii românilor rămaşi blocaţi în staţiune.

De asemenea, Guvernul a mai informat că. la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Afacerilor Interne, se va constitui un grup de lucru, care să gestioneze situaţia românilor rămaşi blocaţi la Albena.

Conform ultimelor informaţii, deşi conform MAE în zona afectată de inundaţii în Bulgaria se află în jur de 1000 de români, într-o situaţie dificilă, ce ar necesita ajutorul autorităţilor, se regăsesc doar aproximativ 200 de persoane.

***

Turiştii români aflaţi pe litoralul bulgăresc, în regiunea Albena, acuză autorităţile bulgare că nu îi ajută să plece acasă din staţiunea grav afectată de inundaţii. Românii reclamă că au fost evacuaţi doar cetăţenii ruşi şi germani, în timp ce românii au fost abandonaţi de către autorităţile bulgare.

Conform Gândul, care citează o turistă româncă aflată pe la Albena, zeci de români, mulţi dintre ei cu maşinile distruse de apă şi mâl, au rămas izolaţi în zonă şi nu pot părăsi staţiunea.

Turista, pe nume Eliza Panait, a relatat, sâmbătă, corespondentului Mediafax că turiştii au cerut autorităţilor, contra cost, o platformă pe care să-şi urce maşinile şi cu care să poată părăsi zona afectată de inundaţii, însă au fost refuzaţi.

”Nu a venit nimeni să vorbească cu noi, să ne spună dacă putem ieşi din hotel, sunt români disperaţi, care nu pot pleca de aici. Sunt mulţi români aici, sunt copii, situaţia e disperară, s-a rupt şi faleză, restaurantul este distrus. Sunt buzoieni care nu pot pleca pentru că au maşinile acoperite cu apă, au autoturismele distruse de mâlul care a intrat până la scaune, a fost apă de un metru şi 20 de centimetri, iar bulgarii şi-au bătut joc de noi”, a declarat Eliza Panait.

Inundaţiile ce au afectat grav Bulgaria, lăsând în urmă zece morţi şi câteva zeci de dispăruţi, au cuprins zona turistică în care se află românii în noaptea de joi spre vineri. Apa şi aluviunile care s-au revărsat din pădure, dar şi dintr-un râu care s-ar afla în zonă au distrus maşinile turiştilor, restaurantele aflate la subsolurile hotelurilor, un hotel fiind rupt în două, iar turiştii fiind evacuaţi. Deşi situaţia s-a mai normalizat, în Albena nu s-ar putea intra decât cu maşinile armatei, a mai declarat un alt turist.

În ultimele 24 de ore turiştii care nu au fost evacuaţi ar fi primit foarte puţină mâncare, în hoteluri nu mai este apă caldă, altele rămânând fără curent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor