Unioniştii, primiţi marţi de liberali. Se cere un pact de tip Snagov pentru Unire

Reprezentanţii unioniştilor vor avea marţi o întrevedere cu liberalii, unicul partid care nu i-a primit după tumultosul marş de sâmbătă, când 10.000 de oameni au scandat pe străzile Capitalei, cerând unirea Basarabiei cu ţara mamă.
Marşul pentru Basarabia
Marşul pentru Basarabia (Epoch Times)

O delegaţie a Platformei Unioniste Acţiunea 2012 se va întâlni marţi, la ora 17:00, cu reprezentanţii PNL, la sediul partidului din stradă Modrogan nr.1, informează reprezentanţii platformei, reamintind că PNL este cel din urmă partid care a acceptat dialogul cu unioniştii.

Anterior discuţiilor cu liberalii, Acţiunea 2012 lansează un nou apel către preşedintele Iohannis, cerându-i să convoace partidele politice la dialog pe subiectul reunirii cu Republica Moldova.

"Ne trebuie un pact de tipul celui din 1995 de la Snagov pe subiectul Reîntregirii naţionale. Dacă domnul preşedinte Iohannis crede că nu prin manifestaţii stradale se face Unirea, atunci îl invităm să demareze ceea ce consilierii de la Cotroceni ne-au promis în luna ianuarie: consens cu toate forţele politice privind proiectul de ţară. Noi avem răspunsuri pozitive din partea partidelor, cel care e îndreptăţit conform Constituţiei să realizeze acest consens este preşedintele”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Totodată, unioniştii califică drept inexacte unele din declaraţiile ministrului de Interne, Dragoş Tudorache, referitoare la abuzurile de sâmbătă ale jandarmeriei:

"Nimeni nu poate îngrădi libertatea de circulaţie, fie ea şi pe trotuar. Imagini fără acordul persoanelor în cauză au fost furnizate, preferenţial, către unele surse media, cu scopul de a discredita unioniştii, care au fost paşnici pe toată perioada manifestaţiei, iar ca replică, structurile de ordine au folosit gaze lacrimogene şi forţa", susţin unioniştii.

Reamintim că, sâmbătă, în jur de 10 000 de oameni au mărşăluit prin centrul Bucureştiului, cerând unirea Republicii Moldova cu România. Când unioniştii au dorit să se îndrepte spre Piaţa Universităţii, pe un traseu care nu fusese autorizat de Primăria Gabrielei Firea, jandarmii au intervenit, blocând trecerea manifestanţilor. Tensiunile au escaladat, 5 lideri unionişti printre care şi George Simion, fiind luaţi pe sus de jandarmi, urcaţi în dubă, duşi la secţie şi amendaţi.

O zi mai târziu, o delegaţie a protestatarilor - care, după eliberarea lui Simion s-au cantonat în Piaţa Universităţii, unde şi-au instalat corturi - a fost primită de către conducerile PSD, ALDE, PMP, USR, ANR şi PRU. Unioniştii au primit asigurări că doleanţele lor sunt împărtăşite de către partidele politice şi vor fi implementate conform unui program, susţine Acţiunea 2012.