Un soldat rus şi soţia sa care-i permitea, râzând, să violeze femei ucrainene, identificaţi. Cine sunt cei doi?

Foto
Foto (RFE/RL)

Identităţile unui soldat rus şi a soţiei sale care au discutat despre violul femeilor ucrainene într-o convorbire telefonică ce a şocat lumea au fost dezvăluite în urma unei anchete efectuate de RFE/RL.

Investigaţia a descoperit că Roman Bîkovski, în vârstă de 27 de ani, şi soţia sa, Olga Bîkovskaia,, al cărei nume de fată este Pinyasovaya, au fost cuplul din spatele convorbirii şocante care a alimentat temerile privind violul în masă al femeilor ucrainene de către soldaţii ruşi.

În timpul convorbirii, pe care serviciile de securitate ucrainene din regiunea Herson, în sudul ţării, au declarat că au interceptat-o înainte de a o publica la începutul acestei luni, se poate auzi o femeie dându-i permisiunea unui bărbat să violeze femei ucrainene.

"Da, îţi dau voie. Dar să te protejezi", spune femeia râzând.

(RFE/RL)

Reporterii de la Serviciul rus al RFE/RL şi Schemes, un proiect comun de investigaţie condus de Serviciul ucrainean al RFE/RL, au primit numerele de telefon ale participanţilor la infamul apel de la surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene şi au folosit numerele pentru a găsi conturile de socializare al lui Bîkovski şi al soţiei sale.

Născuţi şi crescuţi în Oriol, Rusia, un oraş situat la aproximativ 350 de kilometri sud-vest de Moscova, soţii Bîkovski s-au mutat în Crimeea la câţiva ani după ce Rusia a confiscat peninsula de la Ucraina.

Postările pe reţelele de socializare ale mamei lui Bîkovski, Irina Bîkovskaia, arată că acesta este membru al forţelor armate ale Rusiei.

Contactat de RFE/RL, Bîkovski şi-a confirmat identitatea şi a spus că se află în Sevastopol, portul din Crimeea unde se află flota rusă din Marea Neagră. Cu toate acestea, el a negat că el este bărbatul care a sunat.

Olga Bîkovskaia a confirmat că soţul ei se afla în Sevastopol, spunând că acesta era rănit şi era tratat într-un spital când a fost contactată de RFE/RL.

Niciunul dintre ei nu a vrut să răspundă la alte întrebări.

În ciuda negării lui Bîkovski, vocea sa şi a soţiei sale se potrivesc cu cele auzite în apelul interceptat de serviciile de securitate ucrainene, au relatat RFE/RL şi Schemele.

Nimeni nu l-a acuzat pe Bîkovski de viol şi nu a fost depusă nicio plângere împotriva cuplului.

Deşi este posibil ca aceştia să fi glumit în timpul convorbirii, publicarea a venit pe fondul unui număr tot mai mare de acuzaţii din partea femeilor ucrainene că ar fi fost violate de soldaţii ruşi invadatori.

Într-un raport publicat la 3 aprilie, Human Rights Watch (HRW), cu sediul la New York, a documentat primele acuzaţii de viol raportate. Multe altele au urmat după ce forţele ruseşti s-au retras din oraşele din jurul Kievului.

În aceeaşi zi cu raportul HRW, ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons, a calificat violul drept un element al campaniei de război neprovocate a Rusiei.

"Deşi nu ştim încă în ce măsură a fost folosit în Ucraina, este deja clar că a făcut parte din arsenalul Rusiei", a scris Simmons. "Femei violate în faţa copiilor lor, fete în faţa familiilor lor, ca un act deliberat de subjugare."

Violul este o crimă de război, iar soldaţii acuzaţi de astfel de acte ar putea fi supuşi unui tribunal internaţional dacă sunt capturaţi. Comandanţii lor sunt, de asemenea, răspunzători penal dacă ştiau că au loc acte de viol şi nu au făcut nimic pentru a le opri.

Rusia nu a răspuns la acuzaţiile ucrainenilor privind violul în mod specific. Dar oficialii ruşi au negat că forţele ruseşti din Ucraina au vizat civili sau au comis crime de război, în ciuda dovezilor tot mai multe care demonstrează contrariul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe