Un reporter Sky News a fost reţinut în China în timpul unei transmisii în direct

Sky News a difuzat un material video care îl prezintă pe Mark Stone, jurnalist, când este scos din Piaţa Tiananmen de poliţie, după ce a vorbit despre masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989.

Telespectatorii din Marea Britanie au văzut vineri ce înseamnă viaţa în China, când au privit imagini în direct cu momentul în care reporterul Mark Stone a fost luat de poliţie din Piaţa Tiananmen.

Corespondentul Sky News şi cameramanul său, Andy Portch, se aflau în Beijing pentru a raporta cu privire la reuniunile politice ale conducerii chineze când a fost băgaţi într-o dubă a poliţiei şi duşi pentru a li se lua interogatoriu.

Stone a le-spus telespectatorilor că chinezii nu şi-au dat seama că el încă transmitea în direct. Între timp, o poliţistă în haine civile avea o camera video aţintită asupra lui pe parcursul incidentului.

"Tot în duba poliţiei, mă voi îmbarca cât de curând în această experienţă destul de ireală, care vă oferă o perspectivă în ceea ce se poate întâmpla aici uneori", a spus Stone.

Stone crede că au fost opriţi din cauza menţionării protestelor pro-democraţie din 1989 din Piaţa Tiananmen, atunci când mii de studenţi şi locuitori din Beijing au fost masacraţi de Armata Populară de Eliberare.

"Am filmat în Piaţa Tiananmen toată ziua; acum ne-au oprit din cauza unui singur cuvânt", a relatat el. "Vorbeam despre protestele din 1989 şi nu le-a plăcut asta."

Filmul l-a prezentat pe Stone vorbind cu un ofiţer de poliţie, care îi spune că nu au permisiunea de a filma în interiorul Oraşului Interzis şi care a solicitat în mod repetat echipei să oprească aparatul video.

Stone descrie conversaţia ca un caz tipic ce relevă modul în care autorităţile pot să se comporte faţă de corespondenţii străini din China.

"Poliţia a fost civilizată, dar cu toate acestea ne reţine", a afirmat el. "Acesta este un exemplu clasic al modului în care lucrurile par să funcţioneze uneori în China."