"Un plagiator nu poate fi responsabil cu organizarea alegerilor" - Apel pentru demisia şefului AEP

Florin Mituletu Buica
Florin Mituletu Buica (Epoch Times România)

Coaliţia Cod Electoral ACUM! solicită Parlamentului să decidă de urgenţă demiterea lui Constantin Mituleţu-Buică din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) dacă acesta nu va face pasul respectiv din propria iniţiativă, susţinând că un plagiator dovedit nu poate fi responsabil cu organizarea alegerilor.

“Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea titlului de doctor al domnului Mituleţu-Buică, pentru plagiat. Au fost exprimate 'pentru' 18 din 21 de voturi. Numărul total al membrilor Consiliului fiind 21. Decizia a fost luată pe 23 februarie şi a fost făcută publică pe 15 martie 2021.

În cazul în care domnul Mituleţu-Buică nu are onoarea de a-şi prezenta demisia, solicităm Parlamentului să decidă de urgenţă demiterea lui din fruntea AEP, şi numirea unei persoane care este în acelaşi timp competentă, integră şi neutră politic”, se arată în apelul Coaliţiei, o platformă a societăţii civile.

Totodată, Coaliţia a precizat că, în condiţiile în care plagiatul este un furt intelectual, autorul unei astfel de fapte nu poate fi responsabil cu organizarea alegerilor.

“Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente trebuie să fie o persoană a cărei integritate să nu fie în niciun fel pusă la îndoială. Este una dintre condiţiile de sănătate a democraţiei”, a adăugat Coaliţia.

În ceea ce priveşte retragerea titlului de doctor în cazul lui Mituleţu-Buică, jurnalista Emilia Şercan a menţionat:

“Rămânem fără doctori, oameni buni! CNATDCU le-a retras titlurile de doctor pentru plagiat chestorului (r) Cătălin Ioniţă, fost şef al Poliţiei Române şi al DGA, pensionar la 44 de ani, şi lui Constantin Mituleţu-Buică, şeful în exerciţiu al Autorităţii Electorale Permanente. Cu aceşti doi domni am atins un nou personal best: 14 doctori au fost lăsaţi de CNATDCU fără titlu până acum, desigur”.