Un participant la un concurs de dans, forţat să spioneze pentru poliţia chineză

Câştigătorul medaliei de aur la cel de-al IV-lea Concurs Internaţional NTD de Dans Clasic Chinezesc. Recent, forţele de securitate chineze au făcut presiuni asupra unui concurent ca să spioneze viitoarea competiţie.
Câştigătorul medaliei de aur la cel de-al IV-lea Concurs Internaţional NTD de Dans Clasic Chinezesc. Recent, forţele de securitate chineze au făcut presiuni asupra unui concurent ca să spioneze viitoarea competiţie. (Dai Bing / Epoch Times)

Hong Kong - Partidul Comunist Chinez (PCC) iar a început să facă ceea ce făcea de obicei. Forţele Securităţii Naţionale Chineze au făcut presiuni asupra unui dansator chinez pentru a-l determina să spioneze televiziunea New Tang Dynasty (NTD), organizatoare a unui concurs internaţional de dans.

Dansatorul concurent, care doreşte să rămână sub semnul anonimatului, i-a povestit unei membre a personalului televiziunii NTD situaţia sa, într-o convorbire telefonică. Membra în cauză, încurcată din pricina exprimării stranii din e-mailul primit de la concurent, l-a chemat ca să îi clarifice situaţia. Dansatorul a povestit cum a fost forţat să trimită e-mailul, într-o tentativă de a obţine informaţii din interior.

"Am fost chemat de către decanul meu ca să mă întâlnesc cu doi oameni ce doreau să vorbească cu mine. Am fost să îi văd şi mi s-a spus că aceştia erau din partea Biroului de Securitate Publică şi că voiau să evalueze situaţia. Mi-au zis că era vorba despre această chestiune (concursul de dans) şi apoi mi s-a cerut să ţin legătura cu ei, raportându-le orice conversaţii sau legături pe care le-aş avea cu dvs.," a afirmat el.

Biroul de Securitate Publică operează sub coordonarea Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), care asigură securitatea şi stabilitatea conducerii partidului unic din China.

Însă concurentul nu doreşte să coopereze cu autorităţile chineze. A afirmat: "Vreau să clarific poziţia mea. Dacă cineva vă trimite vreun email sau QQ, vă rog să nu răspundeţi, doar ignoraţi-le." QQ este un binecunoscut program informaţional gratuit de mesagerie instantanee din China.

Dna Ma Lijuan, prim-vicepreşedinte al televiziunii NTD şi director al seriei de concursuri NTD, a condamnat ferm tentativa CAPL de a intimida participantul din China continentală.

"Acest participant este un artist profesionist. Nu doreşte ca puritatea artistică să fie pătată de asemenea acte murdare venite din partea poliţiei chineze," a spus ea.

Conform relatărilor lui Ma, scopul concursului de dans, exclusiv pentru chinezi, este de a readuce la viaţă cultura chineză clasică. A lansat un apel tuturor participanţii din China continentală, ca să nu se descurajeze din cauza interferenţei PCC-ului.

"Suntem uniţi în boicotarea acţiunilor condamnabile ale PCC ... Singurul motiv pentru care cei din PCC încearcă asemenea tactici este că unii dintre noi se tem de ei. Aceasta deoarece ei reuşesc numai prin intimidare."

Acest an marchează cel de-al V-lea Concurs Anual Internaţional de Dans Clasic Chinezesc, ale cărui etape preliminare se vor desfăşura în premieră într-o nouă locaţie din regiunea Asia-Pacific: Hong Kong.

Televiziunea NTD cu sediul la New York, având transmisiuni cu precădere în limba chineză, deseori prezintă reportaje despre problemele de drepturile omului din China.

Comitetul ce organizează Concursul Internaţional de Dans Clasic Chinezesc a publicat o declaraţie pe 30 iunie, prin care chema participarea dansatorilor din China continentală, încurajându-i să nu se teme de PCC sau să se lase influenţaţi de politica acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe