Un opozant al regimului Lukaşenko şi-a tăiat gâtul în timpul procesului

Stepan Latipau, dus la spital cu o ambulanţă
Stepan Latipau, dus la spital cu o ambulanţă (Captură Twitter)

Stepan Latipau din Bielorusia, judecat pentru participarea la proteste neautorizate, a recurs la gestul extrem de a-şi tăia gâtul în timpul procesului în care era inculpat, după ce a fost avertizat că, dacă nu va pleda vinovat, familia şi vecinii săi vor fi urmăriţi penal, transmite Radio Europa Liberă.

Latipau a fost dus de urgenţă la spital, unde presa locală a spus că este încă în viaţă.

Înregistrările video ale incidentului arată că opozantul a fost transportat din sala de judecată cu o ambulanţă, având sânge pe haine şi pe faţă. Când a fost scos din celulă, Stepan Latipau era inconştient.

„A fost ameninţat că îi va fi persecutată familia dacă nu se declară vinovat. Acesta este rezultatul terorii de stat, a represiunilor, a torturii din Bielorusia. Trebuie să o oprim imediat!”, a scris pe Twitter lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a fost nevoită să se refugieze în Lituania pentru a scăpa de furia regimului Lukaşenko.

Potrivit Radio Europa Liberă, Latipau a fost arestat pe 15 septembrie, în timp ce încerca să oprească poliţia şi muncitorii să şteargă o pictură murală într-o curte rezidenţială. Pictura înfăţişa steagul roşu-alb istoric al ţării, folosit înainte de era sovietică, devenit, după alegerile din august, simbolul opoziţiei.

Latipau a fost acuzat de organizarea de proteste, că a opus rezistenţă la arestare, precum şi de fraudă. De asemenea, a fost acuzat la televiziunea de stat că intenţionează să otrăvească poliţia. El a negat învinuirile care i se aduc.