Un nou scandal de plagiat. Rectorul UMF Târgu Mureş, acuzat că a copiat

.
. (Photos.com)
Cristina Boiangiu
27.06.2012

Leonard Azamfirei, actualul rector al UMF Târgu Mureş,a fost acuzat de plagiat de vicepreşedintele Comitetului de Iniţiativă Bolyai, Hantz Peter. Acesta din urmă spune că s-a adresat Comisiei de Petiţii a Parlamentului European şi comisarului european pentru ştiinţă şi inovare, după ce Consiliul de Etică nu i-a răspuns la sesizările privind presupusul plagiat al rectorului UMF Târgu Mureş.

Hantz Peter i-a acuzat recent şi pe fostul rector al UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, şi pe fostul prorector ştiinţific Klara Brânzaniuc că au plagiat mai multe lucrări ale unor profesori din străinătate. "Aşa cum v-am informat în luna februarie, s-a pus întrebarea dacă mai mulţi membri ai conducerii UMF Târgu Mureş, printre altele şi rectorul Azamfirei, au comis grave plagizări (plagiate - n.r.). Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, subordonat Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ar fi trebuit să publice un răspuns la sesizarea mea trimisă ministerului şi înregistrată de acest organ în 9 martie, termenul de soluţionare a sesizării fiind de 90 zile. Din păcate, nu am primit niciun răspuns şi nici persoanele implicate nu au fost trase la răspundere. Din acest motiv, m-am adresat Comisiei de Petiţii a Parlamentului European, precum şi comisarului european Geoghean-Quinn, responsabil pentru ştiinţă şi inovaţii", afirmă Hantz.

El a precizat că intenţionează să acţioneze în contencios administrativ Ministerul Educaţiei dacă nu îi răspunde la o nouă sesizare pe această temă. Hantz a mai formulat şi un denunţ penal împotriva lui Leonard Azamfirei, în baza Legii 8/1996, privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

"În următoarele luni vom informa şi presa internaţională despre pasivitatea şi chiar complicitatea autorităţilor române", arată Hantz.

În replică, rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat că el nu a comis niciun plagiat şi poate arăta orice dovadă, dacă îi va fi solicitată de Consiliul de Etică din Ministerul Educaţiei. Azamfirei a mai precizat că nu a fost informat că împotriva sa ar fi început cercetări pentru plagiat şi că Hantz însuşi "se îndoieşte" de cele reclamate, folosind formulări precum "s-ar putea să fie o lucrare plagiată".

"Dacă el crede aşa, este opinia lui, până la urmă el este un om de ştiinţă, chiar dacă de vreo cinci - şase ani nu a mai publicat nimic. Fiecare face cercetare aşa cum crede de cuviinţă. Faptul că în reclamaţia pe care o face împotriva mea el se îndoieşte şi această reclamaţie o pune, totuşi, sub semnul întrebării - poate să fie plagiat, dar nu este convins de lucrul acesta - este o dovadă a profunzimii sale. În esenţă, este firesc până la urmă ca să decidă dacă o lucrare este plagiat sau nu un procuror şi nu un om de ştiinţă", a spus Azamfirei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor