Un “maestru păpuşar” al Masoneriei italiene moare la vârsta de 96 de ani

O figură importantă într-o organizaţie obscură a masonilor italieni a murit marţi în vila sa din Toscana. Licio Gelli a fost implicat într-un număr mare de scandaluri importante în Italia de-a lungul mai multor decenii.
Masonul italian Licio Gelli.
Masonul italian Licio Gelli. (Captură Foto)

Familia lui Licio Gelli a anunţat miercuri că masonul – un fascist înrăit şi un evadat din închisoare – a murit în cursul zilei de marţi. În vârstă de 96 de ani, fostul lider al unui grup clandestin de masoni a fost implicat în aproape fiecare scandal politic şi financiar major din Italia în ultimii 50 de ani.

Născut în oraşul italian Pistoria în 1919, Gelli s-a înrolat voluntar în Cămăşile Negre ale lui Benito Mussolini pentru a-l ajuta pe Francisco Franco în Războiul Civil din Spania, înainte să se întoarcă în Italia şi să lupte împotriva Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, când a servit ca ofiţer de legătură între guvernul său şi Germania Nazistă.

El a rămas aproape de grupurile neo-fasciste timp de mai multe decenii şi a fost implicat într-o tentativă de lovitură militară în anii 1960, conform Deutsche Welle.

Gelli a condus Loja Masonică Propagandă 2 (P2) după ce s-a ridicat în Masoneria italiană începând cu anii 1960.

Dar, după ce s-a descoperit în 1981 că grupul secret de aripă dreaptă a fost implicat în prăbuşirea băncii Banco Ambrosiano – un scandal în care au fost implicate şi Banca Vaticanului şi Mafia siciliană – Gelli s-a confruntat mult timp cu o saga juridică datorită acestei chestiuni.

În acea perioadă, el a evadat din închisoare şi a fugit în Elveţia pentru un timp.

“Maestru păpuşar”

Gelli a fost în cele din urmă condamnat la 12 ani de închisoare în 1998, pe care i-a ispăşit sub arest la domiciliu la vila sa, datorită vârstei înaintate, dar nu înainte să evadeze în Riviera Franceză după pronunţarea sentinţei şi să fie arestat din nou în Cannes.

Loja P2 a avut în rândurile sale membri ai elitei politice, financiare şi militare italiene, inclusiv, aparent, pe fostul premier Silvio Berlusconi.

Dar cât de mult a fost implicat în numeroasele scandaluri din viaţa sa, rămâne totuşi o problemă de speculaţie.

“El s-a descris ca un maestru păpuşar dar a fost mai mult o glumă decât o declaraţie a unei stări de fapt”, a declarat Raffaello Georgetti, unul dintre avocaţii lui Gelli.

Soţia lui Gelli, Wanda, a murit în 1993, dar masonul a lăsat în urma sa o a doua soţie, Gabriela, copii şi nepoţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe