Un laborator este acuzat că a efectuat în mod necorespunzător câteva teste asupra vaccinului Pfizer

(Getty Images)

Un contractor al grupului farmaceutic Pfizer, responsabil de realizarea unei mici părţi a testelor clinice necesare pentru aprobarea vaccinului său anti-Covid 19, a făcut numeroase greşeli în timpul acestor teste, potrivit unui articol din British Medical Journal care citează un fost angajat, potrivit AFP.

Grupul Ventavia, din Texas, specializat în efectuarea de studii clinice, angajat de Pfizer, anul trecut, pentru a evalua eficacitatea vaccinului său anti-Covid, a produs „date falsificate” şi „întârziate din punct de vedere al monitorizării efectelor secundare”, potrivit acestui articol publicat marţi.

Grupul texan a efectuat teste pe o mie de persoane, iar vaccinul a fost testat pe aproximativ 44.000 de oameni din întreaga lume. Aceste studii, care demonstrează o eficacitate deosebit de ridicată, au dus la autorizarea vaccinului în multe ţări, în regim de urgenţă.

Sursa principală pentru articolul BMJ este Brook Jackson, fost angajat al companiei care a lucrat acolo pentru două săptămâni în timpul testelor de vaccin Pfizer / BioNtech, înainte de a fi concediat.

Jackson afirmă că a fost martoră la multe încălcări ale normelor, cea mai importantă fiind modul în care a evaluat eficacitatea unui tratament în comparaţie cu un placebo. Procedura ar fi trebuit să asigure că nici pacienţii, nici îngrijitorii nu ştiu dacă este una sau alta.

Brook Jackson citează alte neajunsuri, cum ar fi faptul că vaccinurile nu au fost depozitate la temperatura potrivită şi spune că a informat autorităţile sanitare din SUA, FDA, despre care a spus că a luat notă de raportul ei, dar nu a dat curs.

Contactată de AFP, FDA s-a abţinut să comenteze acest dosar, dar şi-a asigurat „încrederea deplină în datele care au condus să susţină autorizarea vaccinului Pfizer / BioNtech”.

Potrivit unei alte surse citate de BMJ, de această dată anonimă, Pfizer nu a organizat un audit al Ventavia, odată informată de „problemele” ivite în derularea testelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură