Un documentar despre uciderea lui Osama bin Laden va fi difuzat marţi şi miercuri în Statele Unite

Osama bin Laden, fostul lider Al-Qaeda. (arhivă)
Osama bin Laden, fostul lider Al-Qaeda. (arhivă) (AFP / Getty Images)

Soldatul de elită al Navy Seal care l-a ucis pe Osama bin Laden în 2011 îşi va dezvălui identitatea într-un film documentar ce va fi difuzat în două părţi, marţi şi miercuri, pe canalul american FOX News Channel (FNC) şi din care telespectatorii vor afla detalii care nu au mai fost niciodată făcute publice.

Filmul, intitulat 'The Man Who Killed Usama Bin Laden' (Omul care la ucis pe Osama bin Laden), include un interviu în exclusivitate cu soldatul Navy Seal, unitatea de elită a Marinei militare americane, care spune că a tras focurile de armă care l-au ucis pe liderul terorist Osama Bin Laden. El descrie evenimentele care au dus la raidul istoric şi desfăşurarea acestuia, la 1-2 mai 2011.

Dezvăluindu-şi identitatea şi vorbind public pentru prima oară, militarul, cunoscut şi sub numele de 'The Shooter' (trăgătorul), povesteşte şi cum s-a antrenat pentru a fi membru al forţei de luptă de elită din America şi cum a ajuns să fie implicat în operaţiunea Neptun Spear (Tridentul lui Neptun), în care a fost ucis Bin Laden.

În documentar este redată experienţa 'trăgătorului' în confruntarea cu Bin Laden, descrierea de către acest militar a momentelor finale ale liderului terorist, precum şi ce s-a întâmplat când l-a ucis. În plus, telespectatorii vor afla informaţii din culisele ceremoniei secrete în care militarul a donat Muzeului memorial naţional 11 septembrie din New York tricoul pe care îl purta în timpul misiunii.

Filmul oferă o relatare cuprinzătoare, din surse de prima mână, a misiunii, inclusiv prăbuşirea neaşteptată a unuia dintre elicoptere în acea noapte, explică de ce membrii grupului de elită SEAL Team 6 s-au temut pentru vieţile lor şi prezintă, totodată, ce se petrecea în interiorul taberei teroriste în timp ce preşedintele Obama şi cabinetul său priveau derularea evenimentelor de la Casa Albă, scrie Fox News pe site-ul său.

După zece ani de căutări, în mai 2011, un comando al US Navy SEALS l-a ucis la Abbottabad, în Pakistan, pe liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, considerat creierul atentatelor din 11 septembrie 2001, fără precedent în istorie, în care şi-au pierdut viaţa 3.668 de persoane.

Contraamiralul Brian Losey, şeful Comandamentului operaţiunilor speciale ale Marinei, i-a criticat săptămâna trecută, într-o scrisoare, pe militarii care caută să devină celebri sau bogaţi făcând publice elemente ale misiunilor secrete ale Navy Seals şi i-a ameninţat cu ''consecinţe juridice'' pe cei care ''încalcă deliberat legea'' făcând publice informaţii confidenţiale. De asemenea, Pentagonul a declarat că nu poate confirma dacă militarul care apare în documentar este cel care l-a împuşcat mortal pe Bin Laden în operaţiunea de la Abbottabad. În pofida acestor avertismente şi luări de poziţie, canalul Fox News a anunţat că nu intenţionează să anuleze difuzarea documentarului său.