Un computer Apple de colecţie ar putea deveni cel mai scump calculator din lume

(Kevork Djansezian/Getty Images)

Unul dintre primele calculatoare Apple, funcţional şi dotat cu toate accesoriile originale, ar putea deveni cel mai scump dispozitiv Apple din istorie, transmite Daily Mail, preluat de zf.ro. Acesta urmează să fie scos la licitaţie în Germania, pe data de 24 noiembrie.

Potrivit publicaţiei britanice, în prezent mai există doar şase computere tip Apple I funcţionale, iar unul dintre ele a fost vândut pentru o sumă record de 374.500 de dolari în luna iunie a acestui an, în New York.

Uwe Breker, fondatorul companiei care va organiza licitaţia din noiembrie, a declarat că dispozitivul care urmează să fie licitat este singurul din lume care dispune de perifericile originale, transformator, monitor Sony şi tastatura Datanetics ASCII. Mai mult, acesta este primul calculator Apple I, licitat în Europa.

"Există o piaţă bine stabilită a antichităţilor de tipul "instrumentelor ştiinţifice", unde dispozitivele de la începuturilor erei calculatoarelor atrag tot mai mulţi noi colecţionari", a adăugat Uwe Breker.

Din cele 200 de calculatoare Apple I produse, doar 43 mai există astăzi, iar dintre acestea, şase sunt funcţionale.

Compania Apple a fost infiinţată în 1976 de către Steve Jobs şi Steve Wozniak, iar primele 50 de calculatoare Apple comandate au fost asamblate în garajul familiei Jobs şi vândute la un preţ de 500 de dolari fiecare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură