Un ciobănaş de trei ani a devenit VIRAL pe Internet. Imagini cu el îngrijind mieii şi oile au făcut înconjurul lumii

Foto: (Prin amabilitatea @dewitheshepherd)
Anna Mason
03.07.2024

Micul Dewi este un fermier înnăscut şi îşi iubeşte toate oile. Nu e de mirare că imaginile surprinse de camerele de supraveghere, în care el adăposteşte un grup de miei nou-născuţi într-o magazie, au cucerit milioane de inimi.

Dewi locuieşte cu familia sa de fermieri în Shropshire, Marea Britanie, într-o frumoasă fermă rurală de deal, unde munceşte ca mic păstor.

Când Dewi avea 3 ani, părinţii săi Poppy Archer, 27 de ani, şi Ieuan Bowen, 29 de ani, au fost uimiţi să îl vadă interacţionând cu nişte miei gemeni nou-născuţi.

Dewi îşi iubeşte toate animalele de la fermă. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)
Dewi îşi iubeşte toate animalele de la fermă. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)

Imaginile îl arată pe Dewi, care după ce a evaluat situaţia un minut sau două, şi-a folosit toată puterea pentru a deschide poarta unui ţarc. Apoi transportă cu grijă doi miei nou-născuţi şi o conduce pe mama lor înăuntru, înainte de a închide din nou poarta.

Mama, mândră de fiul ei, spune că băieţelul a arătat "cel mai mare respect şi grijă" pentru oi şi miei.

"A fost cu adevărat incredibil, uluitor şi înduioşător să vedem cât de natural a fost cu oile în momentul în care ne-am dat seama că l-am surprins pe Dewi pe camera de luat vederi a grajdului de miei", a declarat Poppy. "Instinctul său a fost să le conducă într-un ţarc pentru a fi în siguranţă împreună, pentru a se reuni şi a deveni o familie.

"Asta arată că nu contează cât de bătrân eşti sau cât de puternic eşti - tot ce ai nevoie este grijă şi atenţie faţă de ceea ce este în jurul tău şi totul va veni în mod natural. Cu toţii suntem capabili să fim ca Dewi."

Se formează următoarea generaţie de fermieri

Dewi are acum 4 ani şi spune că vrea să fie crescător de oi, la fel ca mama şi tatăl său.

"Dewi îşi doreşte un viitor", a declarat mama sa, adăugând că dacă fiul ei decide să le calce pe urme şi să ducă mai departe generaţiile de fermieri, ea şi tatăl său vor fi extrem de mândri.

"Credem că este deja un fermier înnăscut!", a spus ea. "Este ceva natural pentru el să ştie cum să aibă grijă de animale. Tatăl său este modelul lui de urmat; îl urmăreşte tot timpul când acesta este cu oile, îi place să copieze şi să facă exact ce face el."

Dewi cu părinţii săi, Poppy Archer şi Ieuan Bowen. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)
Dewi cu părinţii săi, Poppy Archer şi Ieuan Bowen. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)

Lui Dewi îi place să lucreze la ferma familiei sale. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)
Lui Dewi îi place să lucreze la ferma familiei sale. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)

Doamna Archer îl descrie pe Dewi ca fiind un băiat "cu o voinţă foarte puternică" şi "energic". (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)
Doamna Archer îl descrie pe Dewi ca fiind un băiat "cu o voinţă foarte puternică" şi "energic". (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)

Poppy îl descrie pe Dewi ca fiind un băiat "cu o voinţă foarte puternică" şi "energic".

Dewi se ocupă de turmă în grajduri, hrănind-o cu fân şi apă, asigurându-se că paturile au în permanenţă paie proaspete şi intră în creşele mieilor pentru a se asigura că primesc suficient lapte de la mamele lor. În caz contrar, îi va hrăni manual cu biberonul.

"Munca este nesfârşită, dar pentru Dewi nu este dificilă. Dewi se comportă în acest fel cu animalele sale - iubeşte ceea ce face", a declarat Poppy Archer.

Pentru a se asigura că fermierul în devenire este în siguranţă atunci când lucrează, părinţii lui Dewi l-au învăţat cum să respecte şi să înţeleagă animalele.

"L-am îndrumat întotdeauna cum să citească emoţiile animalelor, mişcările lor şi cum să se apropie de ele întotdeauna cu prudenţă. Noi, ca părinţi, suntem mereu acolo, nu îl lăsăm niciodată singur şi îl avem pe Dewi în vizor tot timpul", a declarat Poppy.

Dewi este deosebit de priceput la îngrijirea mieilor. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)
Dewi este deosebit de priceput la îngrijirea mieilor. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)

Munca grea

Poppy Archer se simte foarte norocoasă că s-a născut în mediul agricol englez. În timp ce familia partenerului său, Ieuan, este din Shropshire, Poppy este din comitatul Worcestershire. Ea provine dintr-o familie de 10 persoane - şase fete şi patru băieţi - iar toţi aceştia continuă să crească oi şi vite, aşa cum au făcut-o de generaţii.

Trăind şi lucrând la ferma de familie la care a fost crescut Ieuan Bowen, cuplul este implicat în creşterea oilor atât din rasele de deal, cât şi din cele comerciale.

"Avem 1.400 de oi şi încă ceva. Avem, de asemenea, 10 câini Collie, găini, porci... toate acestea contribuie la menţinerea în viaţă a fermei", a declarat Poppy.

Dewi cu câinii săi Peg şi Lucky. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)
Dewi cu câinii săi Peg şi Lucky. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)

Atât Poppy, cât şi Ieuan au şi profesii în afara fermei, pentru a o menţine prosperă. Ea conduce departamentul de service de la Land Rover, în timp ce partenerul său lucrează ca antreprenor profesionist în tunsul oilor.

"Tunde de când era mic", a spus ea, precizând că poate tunde până la 30.000 de oi pe an pentru fermieri din întreaga ţară.

În calitate de examinator autorizat de oi, care detectează problemele de sănătate ale oilor şi ale mieilor nenăscuţi, Ieuan trebuie să călătorească şi el. Iar atunci când timpul îi permite, acesta lucrează cu tatăl său la construcţia de case din piatră pe comandă în regiunea rurală Shropshire.

"Copiii sunt viitorul agriculturii"

Poppy îşi descrie băieţelul ca fiind "un băieţel cu o voinţă foarte puternică, energic, zâmbitor şi cu un simţ al umorului fantastic", care a fost întotdeauna la fermă. Este clar de unde provine afinitatea lui Dewi pentru animale.

"De când s-a născut, l-am dus pe Dewi în grajdurile de miei, în coşuleţ sau în marsupiu, şi se vedea că îi plac oile!", a spus mama sa.

Când a început să meargă la 11 luni, Dewi adora să petreacă timp cu câinii familiei, cu porcuşorii de Guineea, cu porcii, cu oile şi cu găinile. În 2022, părinţii au observat că fiului lor îi plăcea în mod deosebit o anumită rasă numită "oaie de munte galeză cu faţă de bursuc", aşa că au cumpărat o turmă de 19 oi pentru el.

"Anul acesta, el are propriii săi miei cu faţă de bursuc", a declarat Poppy, "şi a fost atât de încântat. Vom duce oile şi mieii lui la expoziţiile agricole locale pentru a prezenta oile lui Dewi."

Dewi cu una dintre oile sale de munte galeze cu faţă de bursuc. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)
Dewi cu una dintre oile sale de munte galeze cu faţă de bursuc. (Prin amabilitatea lui @dewitheshepherd)

În repetate rânduri, părinţii lui Dewi au urmărit imaginile cu fiul lor îngrijind mieii şi mamele lor, simţindu-se de fiecare dată mândri de el. După ce au distribuit clipul online, ei s-au declarat încurajaţi de reacţia pozitivă pe care a primit-o.

"Sprijinul pentru comunitatea agricolă este îmbucurător, deoarece petrecem atât de multe ore în fiecare zi pentru a hrăni lumea, pentru a ne îngriji animalele cât mai bine posibil", a spus ea.

"Vrem să arătăm oamenilor că viitorul agriculturii îl reprezintă copiii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor