"Un act josnic” - Coreea de Sud acuză Nordul că a trimis peste graniţă baloane cu gunoi şi excremente

Coreea de Sud a acuzat miercuri Coreea de Nord că a trimis un număr mare de baloane peste graniţa dintre cele două ţări, pentru a arunca saci cu gunoaie şi excremente (X)
Redacţia
29.05.2024

Coreea de Sud a acuzat miercuri Coreea de Nord că a trimis un număr mare de baloane peste graniţa puternic fortificată dintre cele două ţări, la care erau ataşaţi saci cu gunoi şi excremente, calificând actul drept josnic şi periculos, transmite Reuters.

Unitatea militară de muniţie explozivă şi echipa de răspuns la războiul chimic şi biologic au intrat în acţiune pentru a inspecta şi colecta obiectele, şi totodată a fost emisă o alertă pentru a avertiza locuitorii să rămână la distanţă şi să raporteze autorităţilor orice apariţie.

Până miercuri, peste 150 de baloane fuseseră detectate, unele dintre ele aterizând la sol, în timp ce altele erau încă în aer, a relatat presa locală, citând surse militare.

Baloanele au fost trimise în mod regulat în direcţia opusă de către activiştii sud-coreeni, adesea conduşi de dezertori nord-coreeni.

Aceste baloane transportă pliante cu mesaje critice la adresa Phenianului, ceea ce a provocat tensiuni între vecini, inclusiv incidente în care Nordul ar fi încercat să le doboare.

Fotografiile publicate miercuri de armata sud-coreeană au arătat baloane umflate cu saci de plastic legaţi de ele. Alte imagini păreau să arate gunoaie împrăştiate în jurul baloanelor prăbuşite, cu cuvântul „excremente” scris pe o pungă, într-o fotografie.

Duminică, ministrul adjunct al Apărării din Coreea de Nord a emis o declaraţie în care a promis că va exercita „puterea semnificativă pentru autoapărare” şi a avertizat că „grămezi de hârtie deşeu şi murdărie” vor fi trimise în Sud ca răspuns la trimiterea „lucrurilor murdare” de către Sud în Nord.

Coreea de Nord a reacţionat cu furie la baloanele activiştilor sud-coreeni, care transportă, de asemenea, informaţii despre societatea democratică din Sud şi chiar stick-uri de memorie USB cu videoclipuri muzicale K-pop.

Guvernele sud-coreene anterioare au încercat să împiedice activiştii să desfăşoare astfel de campanii, argumentând că acestea nu ajută la promovarea păcii şi pun în pericol siguranţa locuitorilor din apropierea graniţei.

O interdicţie privind lansările de baloane introdusă în 2021 a fost ulterior declarată neconstituţională de o instanţă superioară, care a decis că aceasta încălca libertatea de exprimare.

Marile armate ale celor două Corei se confruntă peste graniţa militară, iar Coreea de Nord ameninţă în mod obişnuit că îşi va anihila vecinul.

Peter Ward, cercetător la Institutul Sejong, a declarat că trimiterea de baloane a fost mai puţin riscantă decât o acţiune militară deschisă.

„Aceste tipuri de tactici de zonă gri sunt mai greu de contracarat şi prezintă un risc mai mic de escaladare militară incontrolabilă, chiar dacă sunt îngrozitoare pentru civilii care sunt vizaţi”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor