UK sancţionează lideri ai armatei ruse: Putin şi statul său mafiot calcă în picioare Convenţia privind armele chimice

Igor Kirillov - şeful trupelor de apărare împotriva radiaţiilor, substanţelor chimice şi biologice din cadrul forţelor armate ale Rusiei, (Youtube - captură ecran)
Redacţia
08.10.2024

Regatul Unit a emis sancţiuni împotriva unităţilor ruse implicate în utilizarea armelor chimice pe câmpul de luptă din Ucraina, a anunţat Ministerul de Externe al ţării pe 8 octombrie, potrivit Kyiv Independent.

Trupele de apărare radiologică, chimică şi biologică ale Rusiei şi şeful acestora, general-locotenentul Igor Kirillov, s-au numărat printre cei sancţionaţi, pe listă figurând şi două centre ştiinţifice ale Ministerului rus al Apărării.

Utilizarea de către Rusia a atacurilor cu gaze este în creştere, a arătat o anchetă Kyiv Independent din august. În ianuarie, au fost înregistrate 229 de cazuri, faţă de 639 în iunie şi 358 în iulie, potrivit Forţelor de sprijin ale armatei ucrainene, o ramură a armatei responsabilă de inspectarea războiului chimic.

De la lansarea invaziei ruse la scară largă, Ucraina a înregistrat peste 4.000 de cazuri de utilizare a agenţilor chimici de către ruşi pe linia frontului ucrainean, inclusiv peste 3.100 de cazuri raportate începând din decembrie 2023.

„Regatul Unit nu va sta cu mâinile în sân în timp ce (preşedintele rus Vladimir) Putin şi statul său mafiot calcă în picioare dreptul internaţional, inclusiv Convenţia privind armele chimice”, a specificat ministrul britanic de Externe David Lammy într-o declaraţie.

„Utilizarea unor astfel de substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil determinată de dorinţa forţelor ruse de a disloca forţele ucrainene din poziţiile fortificate şi de a obţine câştiguri tactice pe câmpul de luptă”, a declarat în mai Departamentul de Stat al SUA, afirmând că Moscova a încălcat Convenţia privind armele chimice, prin utilizarea agenţilor antirevolte ca metodă de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor