UE îngrijorată de situaţia drepturilor omului din Rusia

(photos.com)

BRUXELLES, Belgia - Uniunea Europeană a criticat duminică situaţia drepturilor omului din Rusia, afirmând că este din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu mai multe legi restrictive şi cu urmărirea penală a activiştilor.
Uniunea celor 27 de naţiuni a citat cazurile unor protestatari arestaţi la o demonstraţie din ajunul inaugurării preşedintelui Vladimir Putin de anul trecut, care sunt încă în aşteptarea procesului, şi o nouă lege care cere asociaţiilor de caritate ce primesc fonduri din străinătate să se înregistreze ca "agenţi străini".
"Ambele părţi au discutat pe larg situaţia îngrijorătoare a societăţii civile din Federaţia Rusă", a afirmat UE într-o declaraţie care a avut loc după o reuniune cu oficialii ruşi de vineri de la Bruxelles, cu privire la drepturile omului.
Grupurile pentru drepturile omului din Rusia îl acuză pe Putin de reprimarea dizidenţei de când a revenit la preşedinţie, reprimare despre care susţin că este concepută pentru a-i spori controlul asupra puterii.
Într-o vizită de la Moscova din această lună, secretarul american de stat John Kerry a evitat să critice dur situaţia libertăţilor civile din Rusia, din moment ce a solicitat ajutorul Kremlinului în găsirea unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.
Uniunea Europeană a declarat că va urmări îndeaproape evoluţiile care afectează organizaţiile non-guvernamentale din Rusia şi a cerut guvernului să se asigure că avocaţii apărării au posibilitatea de a acţiona în mod liber.
Kremlinul a negat efectuarea unei represiuni asupra adversarilor săi şi susţine că nu utilizează instanţele de judecată în scopuri politice.