UE extinde grupul de lucru împotriva ştirilor false

Uniunea Europeană îşi amplifică eforturile de a contracara răspândirea aşa ziselor ştiri false de către Kremlin, susţine Deutsche Welle.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
26.01.2017

Conform unei purtătoare de cuvânt a departamentului UE pentru Politică Externă şi de Securitate, grupul de lucru East Stratcom Task Force al blocului va face noi angajări în 2017 – în condiţiile în care Franţa şi Germania vor avea în acest an alegeri importante.

Până acum, East Stratcom Task Force susţine că s-a concentrat pe estul Europei, încercând să creeze ceea ce numeşte a fi o „tendinţă de narare pozitivă în UE”, să analizeze curentele de dezinformare şi să „distrugă mituri”. Dar, recent, grupul de lucru a corectat tot mai multe ştiri legate de Germania – precum un articol intens distribuit al Breitbart care susţinea că o mulţime de musulmani a incendiat în Ajunul Anului Nou cea mai veche biserică germană din Dortmund.

De asemenea, grupul a demontat un articol publicat în decembrie 2016 de către agenţia rusă de ştiri RIA Novosti care susţinea că 700.000 de germani părăsesc ţara în fiecare an datorită politicii cancelarului german Angela Merkel privind refugiaţii. Această ştire este de asemenea neadevărată (statisticile oficiale guvernamentale susţin că un total de aproximativ 150.000 de persoane emigrează anual din Germania, în timp ce motivaţiile lor nu au fost înregistrate). Minciuna nu a fost surprinzătoare, ţinând cont că sursa citată de RIA Novosti pentru cifra publicată nu a fost o autoritate oficială ci liderul mişcării anti-Islam PEGIDA, Lutz Bachman.

Există o reţea de persoane şi organizaţii (precum Stopfake.org, care se concentrează în mod special pe dezinformarea legată de Ucraina) care raportează ştiri false către East Stratcom, al cărui personal investighează şi scrie declaraţii de „contestare” a acelor informaţii false – care sunt transformate într-o bază de date online ce poate fi consultată în mai multe limbi.

Grupul de lucru, care aparţine de European External Action Service (EEAS), a fost creat în martie 2015 pentru a „adresa în mod specific campaniile continue de dezinformare desfăşurate de Rusia”. Este o operaţiune relativ modestă – zece angajaţi adună ştiri false şi apoi publică demascarea lor într-un newsletter săptămânal.

Există multe rapoarte care afirmă că diverse „fabrici de troli” susţinute de statul rus sunt folosite pentru dezinformare. Dar este dificil să urmăreşti articole false specifice înapoi pe fir până la guvernul rus şi, din moment ce grupul de lucru East Stratcom nu îşi cuantifică datele şi se bazează pe o reţea diferită pentru a găsi articole false, aproape niciodată nu deţine dovezi că Moscova este în spatele vreunei anumite ştiri false.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor