Ucraina nu va admite maşini din Transnistria fără numere de înmatriculare neutre începând cu 1 septembrie

Punctul de înmatriculare a automobilelor din Tiraspol
Punctul de înmatriculare a automobilelor din Tiraspol (gov.md)

Începând cu data de 1 septembrie, Ucraina va admite în traficul rutier internaţional doar automobilele din regiunea transnistreană care deţin plăcuţe de înmatriculare neutre, a anunţat ambasadorul ucrainean, Marko Şevcenko, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

Administraţia transnistreană, citată de Radio Europa Liberă a declarat, în replică, că „astfel de măsuri restrictive impuse atât de Kiev, cât şi de Chişinău contravin principiilor procesului de negociere şi ar încălca drepturile şi libertăţile transnistrenilor”.

Noile reglementări privind traversarea frontierei Republicii Moldova de maşinile din regiunea transnistreană doar în condiţiile deţinerii plăcuţelor cu numere de înmatriculare neutre urmau să intre în vigoare la 15 ianuarie. Termenul a fost amânat, întrucât, potrivit Ministerului de Externe de la Chişinău, nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetăţenii din regiunea transnistreană despre noile reglementări.

Până pe 1 martie, poliţiştii de frontieră au desfăşurat o campanie de informare a cetăţenilor despre condiţiile de traversare a graniţei cu vehiculele înmatriculate în stânga Nistrului.

Într-o postare pe pagina de Facebook a Misiunii OSCE, şeful acesteia, Claus Neukirch, a scris despre necesitatea de a se asigura că „orice persoană interesată poate primi plăcuţe neutre în timp util la unul dintre centrele comune de înmatriculare a maşinilor”, iar problema trebuie să fie discutată „în cadrul unor întâlniri regulate ale grupurilor de lucru din acest domeniu”.

Sursa citată mai transmite că locuitorii din stânga Nistrului obţin cu dificultate numerele de înmatriculare neutre. Centrele de înregistrare de la Tiraspol şi Râbniţa au fost închise anul trecut pe 20 martie, după care pe 3 iunie şi-a reluat activitatea doar centrul de la Tiraspol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe