Turcia anunţă un parteneriat pentru un program spaţial împreună cu Rusia

(Captură Foto)

Guvernul Turciei a anunţat săptămâna aceasta că este pregătit să semneze un acord de cooperare spaţială cu Rusia. Deşi nu a fost stabilită o dată, şeful agenţiei spaţiale recent înfiinţate din Turcia a declarat că un acord de cooperare va fi parafat „în viitorul apropiat”.

El a afirmat, într-un interviu acordat TASS, că Turcia "construieşte relaţii bilaterale cu ţările şi cu organizaţiile internaţionale pe care le-am identificat în conformitate cu obiectivele noastre naţionale. Continuăm să lucrăm la asigurarea unor condiţii comune de cooperare cu diferite ţări, inclusiv cu Rusia".

El a citat costul ridicat şi infrastructura imensă care se află în spatele tehnologiei avansate necesare explorării spaţiului ca fiind motivul esenţial al cererii de ajutor către programul rus.

Potrivit Guardian, "Turcia şi-a înfiinţat agenţia spaţială în decembrie 2018, după ce partidul de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a făcut o promisiune în campania electorală la începutul acelui an, dar aspiraţiile pentru activităţile extraterestre ale Turciei au avut probleme până în prezent, atât din cauza complexităţii proiectului, cât şi a crizei economice care a lovit Turcia".

În februarie 2021, preşedintele Erdogan a dezvăluit „foaia de parcurs spaţial pe următorii 10 ani” a Turciei, care speră să iniţieze misiuni pe Lună, precum şi avansarea unui program care să construiască propria reţea de sateliţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe