Turcan: After–School-ul generalizat şi alimentaţia în şcoală vor fi implementate cu bani europeni

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Epoch Times România)

Vicepremierul Raluca Turcan, responsabilă cu coordonarea activităţilor ministerelor Educaţiei şi Fondurilor Europene în guvernul premierului Ludovic Orban, a declarat că implementarea generalizată a after–school-ului în şcoli şi masa caldă vor fi realizate prin finanţare europeană.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Turcan a susţinut că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, despre soluţii concret la următoarele probleme:

- Acoperirea costurilor suplimentare pentru investiţii generate de sectorul construcţii ca urmare a OUG 114, prin realocarea a 200 de milioane de euro din fonduri europene;

- Racordarea la apă şi canalizare a zonelor rurale care nu beneficiază de aceste facilităţi, prin alocarea a 500 milioane euro pentru cofinanţare. Fondurile europene nefolosite vor fi, de asemenea, redirecţionate pentru domeniul transporturilor şi pentru regenerare urbană;

- Finanţare europeană complementară pentru programe educaţionale incluzive, precum cel de After–School generalizat şi alimentaţie în şcoală;

- Investiţii pentru cabinetele medicilor de familie, printr-un program special de sănătate finanţat din bani europeni;

- Constituirea a 8 complete regionale specializate pentru judecarea cauzelor care au drept obiect contestaţii la procedurile de achiziţie publică. În acest fel, vor putea fi judecate rapid cauzele care ţin pe loc investiţiile.

De asemenea, Raluca Turcan a mai subliniat că o altă problemă avută în vizor este şi racordarea la gaze a gospodăriilor din mediul urban şi racordarea la reţeaua de curent electric în mediul rural, prin implementarea unui Program pilot cu finanţare europeană.

“Astfel, probleme care trenează de mult timp în domenii prioritare vor fi rezolvate, cu banii europeni care vor fi folosiţi, până la ultimul cent, în beneficiul românilor”, a conchis Turcan în mesajul său.

Liderul PNL a făcut remarcile după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o lege privind reducerea numărului de ore din învăţământ.