Trump promite că va muta ambasada americană din Tel Aviv în Ierusalim

Pentru a demonstra viitoarea sa poziţie faţă de Israel, Donald Trump a declarat la conferinţa AIPAC din SUA că va muta ambasada SUA din Tel Aviv în Ierusalim, “capitala eternă a poporului evreu”.
Donald Trump, în Las Vegas (arhivă)
Donald Trump, în Las Vegas (arhivă) (David Becker / Getty Images)

Într-un discurs susţinut luni la o conferinţă a American Israel Public Affairs Committee, candidatul republican Donald Trump a promis că dacă va fi ales preşedinte, va muta ambasada americană din Tel Aviv în Ierusalim şi va renunţa la acordul nuclear iranian.

În remarci pregătite dinainte – o îndepărtare de la stilul improvizat al lui Trump – candidatul prezidenţial republican a precizat că “principala sa prioritate este aceea de a desfiinţa acordul dezastruos cu Iranul”.

“Eu negociez, şi daţi-mi voie să vă spun că acest acord este catastrofial pentru America, Israel şi întregul Orient Mijlociu. Iranul este cel mai mare sponsor din lume în ceea ce priveşte terorismul şi vom depune eforturi pentru a desfiinţa acea înţelegere, credeţi-mă, credeţi-mă”, a susţinut Trump.

Trump a declarat că a studiat spinoasa problemă în detaliu, “aş spune că mai mult ca oricine”, stârnind râsete din partea publicului.

În ciuda protestelor anti-Trump care aveau loc în faţa clădirii unde Trump îşi ţinea cuvântarea şi a unui număr de participanţi care au părăsit sala în semn de protest, discursul candidatului prezidenţial republican a fost primit cu multă căldură de către membrii AIPAC, cea mai mare organizaţie de lobby evreiesc din lume.

Trump a obţinut unul dintre cele mai puternice serii de aplauze când a promis că va muta ambasada americană din Tel Aviv în Ierusalim.

“Vom muta ambasada americană în capitala eternă a poporului evreu, Ierusalimul”, a precizat Trump. “Iubesc oamenii din această sală, iubesc Israelul”.

Trump a fost aplaudat şi când i-a criticat pe preşedintele Obama şi pe Hillary Clinton, pe care a numit-o “un dezastru total”. Barack Obama este cunoscut pentru răceala sa faţă de Israel, precum şi pentru politica distructivă pe care a implementat-o în Orientul Mijlociu, unde practic toate echilibrele de putere prezente la începutul preluării mandatului său au fost aruncate în aer.

Deşi discursul nu a intrat în anumite detalii specifice, Trump a prezentat o viziune generală asupra politicilor sale în regiune. El a declarat că se opune unei înţelegeri negociate de ONU în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului dintre Israel şi palestinieni şi a adăugat că va suprima reţeaua teroristă globală a Iranului şi testele sale de arme.

“Când voi deveni preşedinte, credeţi-mă, mă voi opune oricărei încercări din partea ONU de a-şi impune voinţa asupra statului evreu. Mă voi opune [acelor încercări] 100%”, a mai susţinut Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe