Trei state est-europene, expuse riscului de criză valutară până în 2023. Printre ele se numără şi România

Adrian Câciu
Adrian Câciu (adriancaciu.ro)

Potrivit Nomura Holdings Inc., România, Ungaria şi Republica Cehă ar putea experimenta o criză valutară anul viitor din cauza dificultăţilor externe şi financiare tot mai mari, informează Bloomberg, citat de HoinHap.

Conform indicelui Damocles al lui Nomura, care evaluează sensibilitatea a 32 de pieţe emergente la crizele valutare, avertismentul se bazează pe o analiză a opt indicatori, inclusiv rezervele valutare, ratele reale ale dobânzilor pe termen scurt, precum şi conturile financiare şi curente.

Egiptul, Sri Lanka, Turcia şi Pakistanul au trecut toate prin criză, dar nu au ieşit încă din junglă, potrivit unui raport publicat luni de analiştii Nomura Rob Subbaraman şi Şi Ying Toh.

În urma întârzierilor în finanţarea redresării de la Uniunea Europeană, forintul maghiar a fost una dintre monedele pieţelor emergente cu cele mai proaste performanţe în acest an. Faţă de dolar, monedele României şi ale Republicii Cehe au scăzut şi ele cu peste 8%.

Potrivit raportului, vulnerabilităţile valutare de pe pieţele emergente sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani şi sunt văzute ca un „avertisment de rău augur” în ceea ce priveşte riscurile generale în creştere.