Trei senatori americani avertizează Egiptul în legătură cu riscul unei rupturi în relaţiile cu SUA

(PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.02.2012

Trei senatori americani au avertizat Egiptul în legătură cu riscul crescut al unei rupturi dezastruoase în relaţiile cu SUA, relatează BBC.

John McCain, Kelly Ayotte şi Joe Lieberman au declarat că guvernul din Cairo exacerbează tensiunile pentru "a-şi promova agenda politică îngustă".

Duminică, Egiptul a spus că va judeca 43 de activişti prodemocraţie, dintre care 19 americani, în legătură cu finanţarea unor ONG-uri. Consiliul militar îi acuză că incită la revolte în Egipt.

Departamentul de Stat american s-a declarat profund îngrijorat de evoluţii şi a cerut clarificări.

În prezent, SUA acordă un ajutor de 1,3 miliarde de dolari anual Egiptului, pentru domeniul militar, şi 250 de milioane de dolari asistenţă economică.

Cei trei senatori au avertizat că "susţinerea Congresului faţă de Egipt - inclusiv continuarea asistenţei financiare - este în pericol". "O ruptură în relaţiile noastre ar fi dezastruoasă şi riscul nu a fost niciodată mai mare", au subliniat ei.

Cei 19 americani - inclusiv fiul secretarului pentru transporturi Ray LaHood - şi alţi 24 de activişti au fost aduşi în faţa instanţei din Cairo, fiind acuzaţi că formează celule ale unor organizaţii internaţionale fără licenţă de la Egipt şi că primesc finanţare străină ilegală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor