Traian Băsescu, despre scut: Nu ne putem apăra cu 24 de rachete împotriva Rusiei

Traian Basescu la Cotroceni în noaptea votării suapendării sale (Epoch Times România)
Epoch Times România
15.08.2012

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, că România îşi face propria politică de securitate şi nu pe cea a SUA, iar scutul de la Deveselu nu e îndreptat îmmpotriva Rusiei, pentru că Bucureştiul nu se poate apăra cu 24 de rachete în faţa Moscovei.

Traian Băsescu a explicat că România avea nevoie de scut pentru a se apăra de riscuri ”majore” venite din partea unor state aflate în apropierea sa şi a reiterat faptul că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, aşa cum susţine Kremlinul.

”Noi nu putem concepe în momentul de faţă că Federaţia Rusă ar fi un risc de securitate naţională pentru România, în schimb, riscurile majore pe care considerăm că le avem, sunt legate de state care nu respectă normele internaţionale şi ştim foarte bine că în apropierea României în Orientul Mijlociu sunt astfel de state. De asemenea, ştim foarte bine că este o bătălie formidabilă a reţelelor teroriste să aibă acces la tehnologii militare, inclusiv rachete, care pot ameninţa teritoriul României. Ştiţi bine, dacă vă uitaţi pe hartă, ce scurtă e distanţa dintre România şi zona de risc terorist sau apropierea de state care desfăşoară programe nucleare în mod netransparent şi care au depăşit de mult momentul deţinerii de tehnologii pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune. Noi facem, în primul rând, politica noastră de securitate şi nu a Statelor Unite”, a declarat preşedintele suspendat.

Băsescu a adăugat că interesele României nu coincid întotdeauna cu cele ale aliaţilor, un exemplu fiind Kosovo. ”Nu toate obiectivele noastre sunt similare cu ale aliaţilor noştri. Dar atunci când le găsim, le punem în aplicare. Şi vă dau un exemplu: poziţia noastră faţă de Kosovo. Ştiţi foarte bine că avem o poziţie total diferită de a aliaţilor noştri. Aş spune că este o poziţie similară cu a Moscovei. Deci, aici nu avem nimic a da nimănui şi nimic a lua de la nimeni. Dar când am găsit un partener care are aceleaşi obiective ca şi noi din punct de vedere de securitate, şi acestea au fost Statele Unite, am fost de acord să instalăm elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul României”, a punctat Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a negat faptul că scutul contravine intereselor Rusiei, întrucât în România vor fi amplasate 24 de rachete, în timp ce Moscova are mii de rachete. ”Este clar că ne protejăm împotriva unui stat cu potenţial infinit mai mic sau a unei acţiuni teroriste şi nu împotriva Rusiei care are mii de rachete. Ce poţi să faci cu 24 de rachete împotriva arsenalului Federaţiei Ruse? Cărui politician român credeţi că i-ar trece prin cap să se apere cu 24 de rachete împotriva Federaţiei Ruse? Este o copilărie. Nu se susţine tehnic o astfel de suspiciune”, a subliniat el.

Traian Băsescu a mai declarat că Rusia şi România au abordări diferite în ceea ce priveşte SUA.

”Dumneavoastră puteţi avea o abordare faţă de americani. Este clar că noi avem alta. Dar eu, ca şef al statului român, a trebuit să privesc în primul rând la securitatea României. Iar cele 24 de rachete antirachetă sunt un element de protejare a teritoriului României împotriva oricărui atac terorist sau a unui stat care ar vrea să lovească un stat NATO. De ce este important acest lucru? România are reactoare nucleare, România are companii chimice şi multe alte obiective care, dacă ar fi lovite de o ţară mai mică sau de un grup terorist, ar produce un dezastru. Dar mai spun o dată: niciodată nu ne-a trecut prin cap că ne-am putea apăra de Rusia cu 24 de rachete. Şi vă mai aduc un argument: NATO are un dialog constant cu Federaţia Rusă. Aproape la fiecare summit NATO se desfăşoară şi summit-ul NATO-Federaţia Rusă”, a explicat preşedintele suspendat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor