Traian Băsescu, despre întoarcerea la Cotroceni: Preşedintele nu poate revoca premierul

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
15.08.2012

Traian Băsescu a arătat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, că preşedintele nu poate revoca premierul, ci doar parlamentul, răspunzând unei întrebări privind rămânerea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, dacă el revine la Cotroceni.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, susţine că ”statul român are mecanismul coabitării” şi în această perioadă ”este nepermis să nu fie utilizat”, menţionând că trebuie să se întâmple ”coabitarea între un preşedinte de o culoare politică sau provenit dintr-un partid de centru-dreapta cu majoritate parlamentară şi implicit guvernamentală de centru-stânga”.

”Statul român are mecanismul coabitării. Trebuie să vă spun, şi ştiţi cu siguranţă, că eu am mai fost suspendat o dată de aceleaşi partide: socialiştii cu liberalii, în anul 2007. Atunci poate că era prea devreme să învăţăm mecanismul coabitării. Acum însă este nepermis să nu-l utilizăm”, a susţinut Băsescu, într-un interviu pentru Vocea Rusiei.

”Până la urmă chiar forma constituţională pe care o avem, cu preşedintele având un mandat de cinci ani, iar Guvernul cu mandat de patru ani, face greu de conceput că preşedintele va avea tot timpul o majoritate, ceea ce generează obligaţia ca statul român şi politicienii din România să înveţe să gestioneze interesele ţării şi în condiţii de coabitare. Deci eu cred că asta va trebui să se întâmple: coabitarea între un preşedinte de o culoare politică sau provenit dintr-un partid de centru-dreapta cu majoritate parlamentară şi implicit guvernamentală de centru-stânga”, a mai spus acesta.

Întrebat de jurnalistul Vocea Rusiei dacă Victor Ponta va rămâne în fruntea Guvernului în cazul în care el se va întoarce la Cotroceni, preşedintele suspendat a răspuns: ”Preşedintele poate doar să desemneze prim-ministrul, dar nu-l poate revoca. Revocarea prim-ministrului poate fi făcută doar de Parlament. Deocamdată Victor Ponta are o majoritate în Parlament şi nu cred că Parlamentul îl va revoca”.

În cadrul aceluiaşi interviu, Traian Băsescu a precizat că ”numai Curtea Constituţională decide” cu privire la întoarcerea sa la Cotroceni.

”Înaintea deciziei Curţii Constituţionale n-aş vrea să fac nicio apreciere pentru că ar putea fi considerată o tentativă de a influenţa decizia Curţii”, a mai adăugat el pentru Vocea Rusiei.

Într-un interviu publicat marţi de cotidianul britanic The Guardian, premierul Victor Ponta a declarat că este pregătit să coabiteze cu Traian Băsescu, dacă CCR decide că acesta va reveni la Cotroceni.

”Când am preluat funcţia, la 7 mai, am fost ferm convins, cu bună credinţă, că vom putea coabita cu preşedintele Băsescu, deoarece el trebuia să-şi încheie mandatul şi nu mai poate candida pentru un altul. Sunt destul de tânăr pentru a nu-i fi rival domnului Băsescu", a precizat Victor Ponta. În opinia sa, fostul căpitan de vas petrolier "nu a putut accepta că nu mai avea majoritate în Parlament şi a încercat în mod constant să amâne deciziile Guvernului şi să-l atace. Am ajuns în această criză deoarece a fost aproape imposibil să avem o coabitare normală".

Premierul a mai spus că, dacă CCR decide în favoarea preşedintelui suspendat, el este pregătit să încerce, încă o dată, o coabitare, dar asta depinde şi de comportamentul lui Traian Băsescu.

"Dacă va reveni în funcţie şi dacă domnul Băsescu se va limita strict la prerogativele sale constituţionale, totul va fi perfect”, a subliniat Ponta, care însă a adăugat că preşedintele suspendat ”are o personalitate foarte puternică. E un fost căpitan de navă şi în ADN-ul său nu are abilitatea de a coopera cu nimeni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor