Traian Băsescu: Dacă Turcia vrea moschee, să dea României teren pentru o catedrală

Dacă Turcia vrea să primească acordul să construiască o mega-moschee la Bucureşti, pe terenul alocat de Guvernul Ponta, atunci ar trebui să ofere României teren pentru o catedrală în Istanbul, nu doar pentru un mic loc de rugăciune, este de părere Traian Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că atunci când va veni vremea să fie semnată autorizaţia de construcţie pentru mega-moscheea din Capitală la Primărie se va afla, în urma alegerilor locale, un membru PMP care "să facă ce trebuie".

"Nu aş vrea să supun la vot dacă să facem o moschee pentru pelerinaj. Iohannis ne-a arătat la Ziua Unirii, la Iaşi, că are o căciulă cu care putem să îl facem şi muftiu la moschee. Autorizaţie de construire (trebuie-n.r.) semnată de un primar, sper să fie unul al nostru, care să facă ce trebuie, aici discutăm de o moschee, ceea ce însemnă pelerinaj.

Ce a oferit Erdogan în schimb? O capelă. O capelă putem avea fiecare la noi acasă. Dacă vrea să construiască o moschee, României trebuie să i se dea teren pentru o catedrală, nu pentru un mic loc de rugăciune, care să devină şi loc pentru pelerinaj, adică o adevărată poveste", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Traian Băsescu a afirmat că de-a lungul timpului în discuţiile româno-turce a intervenit acest subiect, însă România a spus că va analiza subiectul dacă va primi un teren pe care să construiască o catedrală, în Istanbul, care să se numească Brâncoveanu.

Tot timpul în discuţiile româno-turce a intervenit chestiunea moscheea, însă, potrivit fostului şef de stat, România a transmis că poate "analiza pozitiv" subiectul "cu condiţia să ne arătaţi terenul, în Istanbul, pentru echivalentul unei moschei, care să se numească Brâncoveanu, pentru că acolo a murit cu toată familia lui. Ce ne-au comunicat cei doi şefi de stat este inadmisibil în ceea ce priveşte acordul părţii române".

Pe vremea când era primar al Capitalei, şeful PMP susţine că a refuzat să semneze autorizaţia de construcţie pentru Catedrala Mânturii Neamului "pentru că se afecta Parcul Carol".

"Această problemă este din timpul preşedintelui Iliescu, niciun preşedinte până la Iohannis nu a spus da, construiţi o moschee, că eu o să fac o capelă", a mai precizat Traian Băsescu.