Titlurile de Trezorerie americane deţinute de China au scăzut sub 1.000 de miliarde USD, pentru prima dată în ultimii 12 ani

(Fred Dufour/Getty Images)

Titlurile de trezorerie americane deţinute de China au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, după cea de-a şasea lună consecutiv de vânzări în luna mai, se arată într-un raport Treasury Internaţional Capital (TIC) al Departamentului Trezoreriei SUA.

China a vândut în luna mai titluri de trezorerie americane în valoare de 23 de miliarde de dolari, scăzând astfel deţinerea sa totală la 980,8 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date lunare publicate pe 18 iulie.

Este pentru prima dată când deţinerile Chinei de titluri de creanţă americane au scăzut sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari din mai 2010, când stocul său de titluri de Trezorerie era de 843,7 miliarde de dolari. În aprilie, China deţinea 1.003 trilioane USD.

Beijingul s-a debarasat de datoria guvernamentală americană timp de şase luni la rând, vânzând în total 100 de miliarde USD în această perioadă.

Noile date au fost publicate în contextul în care Rezerva Federală a majorat ratele dobânzii de referinţă pentru a domoli inflaţia în creştere, care a atins în iunie un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,1%. Fed a majorat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază în luna mai. În iunie a fost anunţată o creştere de 0,75 puncte procentuale, marcând cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 28 de ani.

Japonia

Vânzările din China au contribuit la scăderea generală a deţinerilor străine de titluri de Trezorerie americane în luna mai, care au coborât la 7.421 de miliarde de dolari, de la 7.455 de miliarde de dolari în aprilie.

Japonia, cel mai mare deţinător străin de titluri de Trezorerie americane, şi-a redus şi ea deţinerea cu 5,7 miliarde de dolari, până la 1.212 miliarde de dolari în luna mai.

"Japonia şi China au vândut, ceea ce reprezintă, în mod real, o continuare a tendinţelor recente. Am avut parte de încă o lună de vânzări din partea Japoniei, dar dacă ne uităm la ritm, cu siguranţă a existat o decelerare. Nimic asemănător cu ceea ce am văzut în martie, la sfârşitul anului fiscal japonez.", a declarat, pentru Reuters, Ghennadi Goldberg, senior strategist la TD Securities din New York.

În ceea ce priveşte tranzacţiile, titlurile de Trezorerie americane au înregistrat intrări străine nete de 99,84 miliarde de dolari în luna mai, cele mai mari din martie 2021, după ieşiri de 1,153 miliarde de dolari în aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie