Theodor Berna îl înfundă pe Vâlcov: "i-am propus să-i ofer un comision de 20%"

Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov (facebook.com)

Audiat miercuri timp de patru ore într-unul dintre dosarele fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, Theodor Berna, afaceristul care controlează societatea comercială Tehnologica Radion le-a relatat judecătorilor Înaltei Curţi cum a negociat mita dată lui Vâlcov şi cum i-a dat acestuia banii, relatează Adevărul.ro.

“Îl cunosc pe domnul Vâlcov din anul 2009. Era primar la Slatina. Am vorbit cu dânsul şi am participat la trei licitaţii pentru introducerea de apă şi canalizare din zona judeţului Olt. Erau pregătite caietele de sarcini şi i-am zis că aş vrea să câştig măcar un contract. Caietele de sarcini erau deja întocmite. La întâlnirea pe care am avut-o mi-a spus că va face tot ce va putea pentru că eu să câştig licitaţia. Eu i-am propus ca pe parcursul derulării contractului să-i ofer un comision de 20%”, şi-a început declaraţia afaceristul.

Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, valoarea acestora fiind de 78.201.552,15 de lei, iar Berna şi Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

În baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1.200.000 de lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar fi primit de la Berna, prin intermediul viceprimarului/ulterior primar Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).