The Daily Beast: Prinţul Harry va fi "exilat" definitiv de către regele Charles [Surse]

Prinţul Harry
Prinţul Harry (Youtube - captură ecran)

Prinţul Harry se confruntă cu o viaţă de "exil" permanent, regele Charles plănuind să urmeze manualul întocmit de familia regală atunci când a depăşit criza declanşată de Edward al VIII-lea, regele care a abdicat în 1936 şi a fost obligat să trăiască tot restul vieţii în afara Regatului Unit, potrivit The Daily Beast.

"Familia regală a gestionat criza abdicării prin exilarea lui Edward, ceea ce a însemnat că el şi Wallis au ajuns în cele din urmă să pară indivizi neimportanţi, nepotriviţi, neloiali şi chiar trădători pentru aproape întregul popor britanic. A fost o operaţiune magistrală în slujba căreia în special regina mamă a lucrat neobosit.

Acelaşi lucru se întâmplă deja cu Harry şi Meghan şi acest lucru probabil se va accelera în următorii ani sub domnia regelui Charles. Şi, bineînţeles, un al doilea fiu capricios este o ameninţare existenţială în minus pentru structura monarhiei decât un rege capricios", a declarat un prieten al regelui pentru sursa citată.

Un fost angajat la Palatul Buckingham a declarat, pentru publicaţia amintită, că declaraţia regelui Charles, în care acesta şi-a încurajat fiul şi pe Meghan să "continue să îşi construiască viaţa în străinătate", a fost un mesaj nedeghizat pentru ca aceştia să nu-i perturbe domnia prin călătorii frecvente în Regatul Unit.

"Harry şi Meghan vor primi o invitaţie la încoronare, dar vor fi aşezaţi pe locurile neimportante, alături de Beatrice şi Eugenie, aşa cum au fost şi la înmormântare. Asta va fi tot. Charles va fi necruţător când vine vorba de protejarea Coroanei, iar asta înseamnă să-i ţină pe Harry şi Meghan cât mai departe de centrul de greutate", a declarat fostul colaborator.

Vestea vine după dezvăluirea, relatată joi seară de The Sun, potrivit căreia Harry a refuzat invitaţia lui Charles de a lua cina împreună în seara în care acesta s-a aflat la Balmoral după moartea reginei Elisabeta, după ce Charles i-a interzis lui Meghan să i se alăture lui Harry la Balmoral.

În loc să participe împreună cu Charles, Camilla şi William la cină la casa lui Charles de pe domeniul Balmoral, Birkhall, Harry a rămas cu prinţul Andrew, prinţul Edward şi soţia Sophie chiar la castelul Balmoral.

"Harry a fost atât de ocupat să încerce să o ducă pe Meghan la Balmoral şi să vâslească împreună cu familia sa, încât a pierdut zborul. Charles i-a făcut o invitaţie lui Harry ca să ia masa împreună ori de câte ori se află în ţară. Dar Harry a fost atât de furios încât a refuzat să mănânce cu tatăl şi fratele său. A fost un snobism masiv. Şi a ieşit din Balmoral cu prima ocazie pentru a prinde primul zbor comercial înapoi la Londra", a spus o sursă.

Deşi însuşi cuplul a fost cel care a luat decizia de a merge să trăiască în America, Harry şi Meghan ar fi dorit totuşi să ajungă mai des pe continent.

"Acum plănuim să ne echilibrăm timpul între Regatul Unit şi America de Nord", au spus, în primul anunţ de plecare.

Ei au fost la fel de deschişi în ceea ce priveşte dorinţa lor de a continua să "reprezinte" monarhia, putând în acelaşi timp să îşi câştige propriii bani.

Acest plan a fost respins de regină la aşa-numitul Sandringham Summit, unde i s-a spus cuplului că nu pot avea un rol în viaţa publică în calitate de membri ai familiei regale cu jumătate de normă.

O declaraţie a palatului de la acea vreme spunea că regina le-a spus cuplului "că, îndepărtându-se de activitatea Familiei Regale, nu este posibil să continue cu responsabilităţile şi îndatoririle care vin dacă ai un serviciu public".

Ca răspuns, Harry şi Meghan au spus practic: "Oh, da, putem", publicând o declaraţie care suna astfel: "Da, putem: Cu toţii putem trăi o viaţă în care avem serviciu. Serviciul este universal".

Deşi regina nu le-a ordonat să locuiască în străinătate, din câte se ştie, oprirea călătoriilor cauzate de pandemia care a lovit lumea la doar câteva săptămâni după ce au părăsit familia regală, şi naşterea bebeluşului Lilibet, au marcat în esenţă ideea de a călători în Marea Britanie timp de doi ani.

Nu este de mirare că Katie Nicholl de la Vanity Fair, în noua sa carte The New Royals, spune că William şi Kate s-au simţit "uşuraţi" atunci când Harry şi Meghan şi-au anunţat decizia de a se muta în SUA, pentru că au simţit că "drama dispăruse".

Cu toate acestea, ideea, larg răspândită, că au renunţat să aibă un rol semnificativ în viaţa publică britanică nu este exactă. Într-adevăr, Harry a precizat în mod explicit, în cadrul unei acţiuni în justiţie pe care o iniţiază împotriva guvernului britanic, solicitând protecţie poliţienească automat atunci când se află în Regatul Unit, faptul că el consideră încă Regatul Unit ca fiind casa sa şi că doreşte să activeze aici.

Într-un memoriu prezentat în luna ianuarie a acestui an, echipa de avocaţi a lui Harry a declarat: "Regatul Unit va fi întotdeauna casa prinţului Harry şi o ţară în care doreşte ca soţia şi copiii săi să fie în siguranţă. Fără lipsa protecţiei poliţiei este un risc personal prea mare".

La o audiere în instanţă din februarie, avocatul lui Harry a declarat: "Este de la sine înţeles că el doreşte să se întoarcă pentru a-şi vedea familia şi prietenii şi pentru a continua să sprijine organizaţiile caritabile care îi sunt atât de dragi".

Ideea ca Harry să se întoarcă la fiecare câteva săptămâni pentru a face apariţii publice probabil că-i dă fiori lui Charles.

Deci, în timp ce decizia cu privire la securitatea lui Harry este, strict vorbind, o chestiune care ţine de instanţe, este exclusă posibilitatea ca instituţia să tragă sforile pentru a obţine Harry ceea ce îşi doreşte.

Consilierii lui Charles sunt conştienţi de faptul că, atunci când Harry şi Meghan au poposit în Marea Britanie la începutul acestei luni, după ce au anunţat că trebuia să facă o călătorie fulminantă de patru zile în sprijinul unor organizaţii de caritate "apropiate de inimile lor" (din nou această frază), aceasta a dominat complet fluxurile de ştiri regale zile în şir.

Călătoria respectivă a devenit subiectul unei iritaţii intense la palat, persoanele din interior fiind deranjate de faptul că cuplul a întreprins angajamente care păreau imposibil de separat de fostele lor îndatoriri regale.

Apoi, bineînţeles, regina a murit, ceea ce înseamnă că excursia de patru zile s-a transformat într-o epopee de peste două săptămâni - cuplul a zburat în cele din urmă acasă la copiii lor marţi, 20 septembrie, potrivit Page Six, după ce ajunsese în Marea Britanie, se crede, duminică, 4 septembrie.

O interpretare rezonabilă a tratamentului aplicat lui Harry în zilele de după moartea reginei şi la înmormântarea acesteia este că a făcut parte dintr-o strategie de diminuare a importanţei lui Harry, de reîncadrare a acestuia în ochii publicului, de la "Prinţul Harry, al şaselea în linia de succesiune la tron" la "Prinţul Harry, un membru regal minor, care nu lucrează şi care locuieşte în străinătate".

Dacă Harry şi Meghan au încercat să estompeze, prin intermediul angajamentelor caritabile, liniile dintre identitatea lor actuală de cetăţeni privaţi şi fosta lor identitate de membri ai familiei regale, ultimele două săptămâni au oferit palatului o ocazie fără precedent de a le pune din nou în evidenţă.

Cea mai explicită ilustrare a acestui lucru a fost reprezentată de aranjarea locurilor la înmormântarea reginei, când, în mod umilitor, Harry nu a avut un loc în primul rând în favoarea verilor săi Peter şi Zara Philips. Surse de la palat au insistat asupra faptului că locurile au fost decise pur şi simplu în ordinea vârstei şi că nu a fost vorba de "niciun snobism".

Expresia lui Harry şi reticenţa sa de a cânta "God Save the King" au sugerat că el a văzut lucrurile altfel, înţelegând prea bine că, pentru cel de-al doilea fiu al regelui, a fi aşezat în al doilea rând în favoarea verişorilor săi din cauza vârstei sale a fost, dacă nu un afront, cu siguranţă o recalibrare masivă a ierarhiei regale, care, în mod tradiţional, a acordat privilegii în funcţie de ordinea de precedenţă.

Aceasta a fost doar o ultimă reamintire a noului statut umil, de outsider, al lui Harry. Tonul a fost dat în ziua morţii reginei, când nu s-a găsit niciun loc pentru Harry în avionul militar care i-a transportat pe William, Andrew şi Edward la patul de moarte al reginei în Scoţia, Harry fiind în schimb forţat să ia un avion cu elice închiriat în mod privat de pe aeroportul civil Luton, aflat la peste o oră de Londra, şi fiind anunţat de moartea bunicii sale cu doar cinci minute înainte ca lumea întreagă să fie informată.

După ce fie nu a fost invitat să ia cina cu Charles, fie - aşa cum relatează Sun - a refuzat, Harry a părăsit Balmoral mai devreme pentru a zbura spre casă cu o cursă regulată BA.

Înainte de moartea reginei, spiritele fuseseră agitate de interviul incendiar acordat de Meghan pentru The Cut, în care aceasta a ameninţat implicit că va dezvălui mai multe secrete despre perioada petrecută în familia regală.

Cu toate acestea, la palat există percepţia că atacurile lui Meghan la adresa monarhiei pot fi trecute cu vederea. Publicul britanic, foarte important, pare să fi decis în mare măsură că ea nu este credibilă, în principal din cauza faptului că a făcut unele afirmaţii bizare în interviuri, cum ar fi comentariul inexplicabil prin care a comparat nunta ei cu eliberarea lui Nelson Mandela.

Harry reprezintă un cu totul alt nivel de ameninţare. Există o nervozitate autentică cu privire la impactul pe care memoriile sale - despre care acum se crede că vor fi amânate în urma morţii reginei, dar acest lucru nu a fost confirmat - ar putea să îl aibă asupra regelui, dacă acesta decide să lanseze un atac serios la adresa lui Charles, ceea ce mulţi cunoscători se tem că va face.

O explicaţie pentru mesajele necruţătoare din ultimele două săptămâni, potrivit cărora Harry este acum cu siguranţă în afara clubului regal, la fel ca şi urmaşii săi, ar putea fi aceea că se doreşte subminarea statutului lui Harry înainte de apariţia cărţii.

Biroul prinţului Charles a refuzat să comenteze afirmaţiile făcute în acest articol atunci când a fost contactat de The Daily Beast.

Deşi nu există niciun motiv să ne îndoim, la nivel personal, de linia neoficială de la palat, conform căreia Charles îl iubeşte pe Harry şi nu doreşte nimic mai mult decât să se împace cu fiul său, aspectele personale vor fi acum pe un plan secund faţă de prioritatea principală a lui Charles: păstrarea Coroanei.

Harry şi Meghan reprezintă o mare distragere a atenţiei de care familia regală nu are nevoie. Charles vrea ca ei să fie departe de el. Aşa că este posibil să se simtă mult mai confortabil dacă Harry şi Meghan se află în siguranţă în cealaltă parte a lumii - pentru totdeauna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe