Tenis: Turneul de la Madrid, sub semnul zgurei albastre

Sub titlul „La Madrid, zgura este albastră ca o portocală”, agenţia France Presse comentează apropiatul Turneu de tenis de la Madrid, la care patronul concursului, românul Ion Ţiriac, a impus colorarea zgurei în albastru, măsură controversată, dar care, se speră, va permite o mai bună vizualizare a mingilor.
(MARK RALSTON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.05.2012

Sub titlul „La Madrid, zgura este albastră ca o portocală”, agenţia France Presse comentează apropiatul Turneu de tenis de la Madrid, la care românul Ion Ţiriac, patronul concursului, a impus colorarea zgurei în albastru, măsură controversată, dar care, se speră, va permite o mai bună vizualizare a mingilor.

"Etapă importantă pe drumul spre Roland Garros, turneul de la Madrid stârneşte mai întâi comentarii în acest an cu privire la alegerea, foarte criticată, a zgurei albastre de sub tălpile jucătorilor. Sunt ani de când Ion Ţiriac, directorul turneului, vrea să întindă covorul albastru, în locul tradiţionalului roşu, pentru a-şi primi oaspeţii într-unul dintre cele mai mari concursuri mixte ale circuitului, în care Djokovic, Nadal şi Federer se intersectează cu Azarenka, Şarapova sau surorile Williams. Potrivit românului, albastrul oferă un confort vizual neegalat, ştiut fiind, de asemenea, că este şi culoarea sponsorului principal al turneului, o companie de asigurări", scrie AFP.

În schimb, notează comentatorul, jucătorii sunt, totuşi, departe de a fi cu toţii de acord. Inclusiv cei mai mari, întrucât Novak Djokovic, Rafael Nadal şi Roger Federer s-au pronunţat, toţi, contra iniţiativei, calificată drept unilaterală, în răspărul tradiţiei şi bunului simţ, cu 3 săptămâni înainte de Roland Garros. Cel mai montat este Rafael Nadal, care strigă de 2 ani "erezie", fără să fie auzit. "Nu aduce nimic tenisului şi nimic jucătorilor. O singură persoană găseşte aici avantajul: directorul turneului", s-a revoltat spaniolul, care ar fi vrut în primul rând ca ATP să-şi fi pus apostila.

"Schimbarea are câteodată ceva bun. Îmi plac inovarea şi creativitatea. Dar, ca să fiu cinstit, cea mai mare parte a jucătorilor de prim-plan cu care am discutat sunt contra. Nici eu nu sunt încântat", a apreciat ş Djokovic, nr. 1 mondial şi deţinător al trofeului.

Organizatorii certifică faptul că în ce priveşte calitatea, zgura este neschimbată. Dar jucătorilor le este frică să nu-şi piardă reperele, iar primele ecouri vorbesc de o săritură a mingei un pic diferită, în condiţiile în care turneul feminin începe sâmbătă, în timp ce bărbaţii - a doua zi.

Dezbaterea cu privire la culoare riscă, astfel, să animeze săptămâna şi să facă, aproape, uitată miza sportivă a unui turneu unde, totuşi, s-au petrecut multe în ultimii ani. În 2009, Federer l-a bătut în finală pe un Nadal obosit de lupta titanică de 4 ore contra lui Djokovic cu o seară înainte, pentru a înmagazina încredere în perspectiva Roland Garros, pe care elveţianul l-a câştigat o lună mai târziu.

În 2010, Nadal şi-a luat revanşa asupra lui Federer, pentru a realiza o triplă inedită în Masters 1000 pe zgură, după victoriile la Monte Carlo şi Roma.

Anul trecut, în fine, a fost rândul lui Djokovic, care a pus capăt, în finală, la 2 ani de invincibilitate a lui Nadal pe zgură, după care a repetat performanţa săptămâna următoare, în turneul de la Roma.

Ultimii 3 câştigători vor fi şi în acest an principalii favoriţi ai unui turneu care atrage toată crema ierarhiilor mondiale, lipsind doar Andy Murray, nr. 4 mondial, forfait din cauza unei accidentări la spate, în timp ce la feminin Maria Şarapova va vrea să confirme forma sa actuală, după ce a dominat-o pe nr. 1 mondial Victoria Azarenka în finala de la Stuttgart.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor