Tei seculari masacraţi la Galaţi. "Modernizarea" oraşului distruge natura şi istoria

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou-Iaşi
Teiul lui Eminescu din Parcul Copou-Iaşi (Epoch Times România)

Urmând (contra) exemplul colegilor din Iaşi, edilii oraşului Galaţi au purces la masacrarea teilor seculari din centrul oraşului. Tăierea copacilor are loc în cadrul unui proiectul de "reabilitare" a străzii Mihai Bravu din centrul oraşului Galaţi, proiect care, practic, distruge identitatea istorică a zonei, relatează Adevărul.ro.

Lucrarea, al cărui cost se ridică la peste un milion de euro, este realizat de firma Tancrad SA Galaţi, societate implicată în celebrul scandal care l-a trimis după gratii pe preşedintele Consiliului Judeţului Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi presupune desfiinţarea liniilor de tramvai vechi de 115 ani, înlocuirea pavajului de granit (care datează din 1898) cu asfalt şi tăierea teilor (plantaţi în perioada 1912-1914).

Lucrările ar trebui finalizate în nouă luni iar proiectul face parte din programul de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de transport din Galaţi, derulat cu finanţarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), un credit total de 100 de milioane de lei, contractat de Primăria Galaţi.

"Modernizarea" centrului oraşului Galaţi au început în urmă cu circa trei săptămâni prin masacrarea teilor care mărginesc strada Mihai Bravu, pe segmentul cuprins între strada Gării şi Strada Basarabiei, fapt ce a stârnit proteste serioase din partea societăţii civile.

Potrivit preşedintei Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi, Petruţa Moisi, acţiunea, care a dus la tăierea unor tei seculari, perfect sănătoşi, este total neeuropeană. De altfel, Petruţa Moisi a transmis o interpelare pe adresa Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Galaţi, solicitând explicaţii asupra motivelor în baza cărora a fost avizat proiectul şi de ce avizarea s-a făcut fără consultarea prealabilă a populaţiei oraşului, obligatorie conform legislaţiei în vigoare.

"Organizaţiile neguvernamentale de mediu trebuie să-şi unească forţele pentru a mobiliza membrii, suporterii şi publicul larg pentru a transmite factorilor decizionali locali protestul nostru, al tuturor gălăţenilor faţă de această acţiune iresponsabilă astfel încât să se ia urgent măsuri de stopare a proiectului în această formă. Cu toţi dorim să fie menţinute legile de protecţie ale naturii, dar mai bine aplicate şi întărite”, mai transmite Petruţa Moisi.

Reamintim că un masacru similar al teilor din centrul oraşului a avut loc şi la Iaşi, sub oblăduirea viceprimarului Mihai Chirică (la momentul respectiv, cercetat penal pentru distrugere) şi a primarului Nichita (actualmente urmărit penal, ce-i drept pentru alte fapte). Revoltaţi de tăierea copacilor simbol al oraşului, ieşenii şi-au făcut un grup de iniţiativă pe Facebook, Iaşul iubeşte teii, grup care militează activ pentru replantarea copacilor simbol al urbei moldave.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne