Ţară prietenă lui Putin îi sare în ajutor. Afacere de 5 miliarde de dolari

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Economia Rusiei resimte efectul sancţiunilor occidentale, iar tăierea importurilor Moscovei de către Marea Britanie a dat o lovitură uriaşă acesteia.

Astfel, Londra a scăzut masiv importurile din Rusia, care s-au redus cu 90% în luna mai 2022, la cel mai coborât nivel din ultimii 21 de ani, iar pierderea Moscovei a ajuns la 10 miliarde de lire sterline, în ultimul an, numai din energie. Pe de altă parte, Vladimir Putin a găsit însă noi pieţe de desfacere în India, unde vânzările Kremlinului au crescut cu 272% în aprilie-mai 2022, până la valoarea de 5 miliarde de dolari.

Creşterea valorii importurilor Rusiei către India a fost determinată în mod substanţial de o mărire a preţurilor la nivel mondial, în sectorul energetic, în ultimele luni, potrivit Financial Express preluată de Ziare.com.

În mod similar, importurile de cărbune, cocs şi brichete au crescut cu 210% până la 520 de milioane de dolari. Achiziţiile de îngrăşăminte ale Indiei din Rusia au crescut cu 808%, până la 345 de milioane de dolari.

”Voi pune pe primul loc interesul ţării mele şi securitatea energetică. Dacă petrolul este disponibil şi ieftin (din Rusia-n.r.), de ce să nu-l cumpăr?”, a declarat Nirmala Sitharaman, ministrul de finanţe al Indiei, ignorând faptul că prin cumpărarea de produse de la ruşi alimentează maşinăria de război a lui Putin