Tanc al armatei siriene lovit de o armă hi-tech în Idlib

Un rebel sirian se pregăteşte să tragă cu un lansator anti-tanc BGM-71 TOW. Siria.
Un rebel sirian se pregăteşte să tragă cu un lansator anti-tanc BGM-71 TOW. Siria. (youtube)

Pe 12 februarie, o armă misterioasă a scos din luptă un tanc al Armatei Arabe Siriene (SAA) în sudul provinciei Idlib.

Tancul sirian a explodat la primele ore ale dimineţii, după ce a fost lovit cu un obiect necunoscut. Tancul era situat la sud de oraşul Ma`arat al-Nu`man, în spatele liniei frontului.

Surse din opoziţie au raportat incidentul, unii martori oculari susţinând că tancul a fost lovit cu o muniţie de artilerie trasă de militanţii anti-guvernamentali care împânzesc regiunea Idlib.

Cu toate acestea, acest nivel ridicat de precizie este aproape imposibil de realizat cu muniţie de artilerie neghidată. Tancul era, de asemenea, situat dincolo de linia de orizont a militanţilor.

Este posibil ca tancul să fi fost vizat de una dintre dronele de luptă ale Turciei care operează în mod regulat peste zona extinsă dimprejurul Idlib. O altă posibilitate este ca tancul să fi fost lovit cu o rachetă ghidată cu laser, după ce a fost ţintit de o dronă turcească.

Anul trecut, ROKETSA din Turcia a dezvăluit sistemul său de rachete ghidate cu laser TRLG-230.

Sistemul a fost desfăşurat cu succes împotriva forţelor armene în timpul războiului din Nagorno-Karabakh din 2020. Este posibil ca tancul de luptă sirian să fi fost lovit cu TRLG-230 sau cu un sistem similar echivalent.

Armata turcă menţine peste 60 de posturi, tabere şi baze în întregul Idlib. Arme grele, asemănătoare cu TRLG-230, sunt desfăşurate în majoritatea acestor poziţii.

Evoluţia reprezintă o escaladare gravă a tensiunilor de către Turcia şi o încălcare a acordului semnat cu Rusia la 5 martie 2020.

Forţele Ankarei s-au angajat într-o confruntare dură cu armata siriană şi aliaţii săi anul trecut, declanşând tensiuni regionale cu Rusia, care sprijină regimul lui Assad şi care menţine în regiune forţe importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe