Talibanii, BRICS şi valorile familiei: Izolarea Rusiei, evidentă la Forumul Economic

Vladimir Putin ţinând un discurs la SPIEF, în 2023 (Getty Images)
Redacţia
08.06.2024

Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF), cel mai important eveniment de afaceri şi investiţii din Rusia, a început miercuri în cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, accentuând locul Rusiei într-o lume "multipolară", parteneriatele cu Sudul Global şi, din ce în ce mai mult, afacerile interne, potrivit The Moscow Times.

Supranumit cândva "Davosul rusesc", SPIEF a atras mult timp oameni de afaceri, investitori şi oficiali occidentali de prim rang în oraşul natal al preşedintelui Vladimir Putin, servind drept loc de desfăşurare a unor afaceri internaţionale majore, precum gazoductul Nord Stream.

Însă, de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, programul său a reflectat orientarea Moscovei către Asia şi Africa, pe fondul izolării sale diplomatice şi economice faţă de aliaţii occidentali ai Kievului.

În ciuda statutului global diminuat al SPIEF, acesta rămâne o platformă importantă pentru afaceri - doar că în principal la nivel intern, spun experţii.

În timp ce invitaţi din 136 de ţări sunt aşteptaţi să participe la SPIEF în acest an, potrivit consilierului lui Putin, Yury Uşakov, participanţii occidentali proeminenţi sunt notabil absenţi. Invitaţii de cel mai înalt rang sunt preşedintele bolivian şi cel zimbabwean şi ministrul ungar de externe.

O delegaţie a talibanilor va participa, de asemenea, la eveniment, în ciuda faptului că organizaţia este oficial interzisă în Rusia. Luna trecută, oficialii ruşi au făcut demersuri pentru a elimina mişcarea militantă islamistă care controlează Afganistanul de pe lista sa de grupuri "extremiste" interzise.

„Atât nivelul, cât şi reprezentarea participanţilor internaţionali la Forumul de la Sankt Petersburg au scăzut semnificativ de la război, ceea ce face dificilă orice comparaţie cu anii precedenţi”, a declarat economistul Ruben Enikolopov, profesor la Noua Şcoală Economică din Moscova şi la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona.

„Cu toate acestea, rămâne o platformă importantă unde se adună cele mai influente personalităţi din întreaga Rusie, deoarece nu există un forum alternativ în interiorul Rusiei”, a adăugat Enikolopov.

Programul evenimentului din acest an reflectă, de asemenea, profilul în creştere al copiilor elitei politice îmbătrânite a Rusiei.

Presupusele fiice ale lui Putin, Maria Voronţova şi Katerina Tihonova, vor apărea în calitate de vorbitori, notează Bloomberg.

Voronţova, în vârstă de 39 de ani, va împărţi platforma cu ministrul Agriculturii, Oksana Luth, pentru o sesiune despre bioeconomie, în timp ce Tihonova, în vârstă de 37 de ani, era programată să se alăture joi panelului despre rolul armatei în dezvoltarea "suveranităţii tehnologice" a Rusiei.

Putin nu a confirmat niciodată în mod public faptul că Voronţova şi Tihonova sunt fiicele sale. Potrivit jurnalistei independente Farida Rustamova, aceasta va fi prima dată când ambele fiice ale sale vor lua cuvântul la SPIEF.

Între timp, Xenia Şoigu, fiica de 33 de ani a ministrului apărării recent destituit şi actualul şef al Consiliului de Securitate, Serghei Şoigu, urma să modereze un panel despre sportul rusesc.

Având în vedere că tema forumului din acest an este "multipolaritatea" globală, multe dintre panelurile sale se vor concentra pe "suveranitatea economică" a Rusiei şi pe parteneriatele cu naţiunile BRICS.

Summitul include discuţii de grup privind consolidarea cooperării de afaceri a BRICS şi rolul BRICS în asigurarea securităţii alimentare globale şi a angajamentelor regionale, precum şi discuţii privind "filosofia şi geopolitica unei lumi multipolare" şi evoluţia către aşa-numita "securitate morală" în societatea modernă.

Pe fondul politicii interne mai largi a Kremlinului, construită pe "valori tradiţionale", unele dintre panelurile forumului vor fi dedicate "valorilor şi tradiţiilor familiale ca fundament pentru dezvoltarea durabilă", promovând creşterea ratei natalităţii şi măsuri de sprijinire a familiilor tinere.

Kremlinul a căutat întotdeauna să racoleze nume străine importante pentru a apărea pe lista de invitaţi a SPIEF şi a sublinia importanţa evenimentului.

Foştii cancelari germani Angela Merkel şi Gerhard Schröder, fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe, preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al ONU Antonio Guterres au participat la SPIEF în anii de dinaintea invaziei din Ucraina.

În ciuda lipsei şefilor de stat occidentali în acest an, un eveniment - intitulat "Imperiul răului: A reuşit Occidentul să demonizeze Rusia?" - va cuprinde mai mulţi participanţi europeni şi americani.

Printre aceştia se numără fosta ministră de externe austriacă Karin Kneissl, care acum conduce un centru de cercetare la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, după ce s-a mutat în oraş în 2023, şi Tara Reade, o fostă consilieră a lui Joe Biden pe când acesta era senator, care s-a mutat şi ea în Rusia anul trecut după ce l-a acuzat pe Biden de agresiune sexuală.

Jackson Hinkle, un comentator politic conservator din SUA care şi-a exprimat anterior sprijinul pentru Putin, este de asemenea programat să apară.

În ciuda prezenţei invitaţilor şi jurnaliştilor străini, chiar şi experţii pro-guvernamentali recunosc că forumul şi-a pierdut statutul internaţional.

Potrivit analistului politic pro-Kremlin Serghei Markov, SPIEF "s-a transformat într-un eveniment rusesc intern" şi este popular în special în rândul "întregii elite politice şi economice a Rusiei din Sankt Petersburg", "aproape toată conducerea [politică]" călătorind în oraşul natal al lui Putin.

„Este o combinaţie între un brainstorming al elitei ruseşti şi un festival de vară al elitei din Sankt Petersburg în timpul nopţilor de vară”, a declarat Markov pe canalul său Telegram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor