SUA sancţionează presa şi persoane din Rusia: Încearcă să manipuleze rezultatul alegerilor din R. Moldova din octombrie, în favoarea Moscovei / Chişinăul salută decizia

Sancţiuni (radiochisinau.md)
Maria Maevschi
15.09.2024

Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni împotriva a trei entităţi şi două persoane fizice din Federaţia Rusă, acuzate de implicare în acţiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova, notează Radio Chişinău. Potrivit unui comunicat de presă emis de Departamentul de Stat al SUA, sancţiunile vizează, printre altele, compania media „Russia Today” (RT) şi Organizaţia Necomercială Autonomă (ANO) „Evrazia”.

Departamentul de Stat al SUA a specificat că personalul RT ar fi sprijinit direct, cu acordul guvernului rus, timp de câţiva ani deja, activităţile oligarhului fugar ascuns în Federaţia Rusă, de unde îşi face politica de destabilizare a Republicii Moldova, Ilan Şor, fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul "Furtul miliardului".

„Folosind capacităţile sale ascunse extinse, RT în coordonare cu serviciile tradiţionale de informaţii ruseşti încearcă să manipuleze rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie 2024 din Republica Moldova în favoarea Moscovei”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, Departamentul de Stat al SUA ţinut să descrie şi schema pusă în aplicare de ANO „Evrazia” şi de fostul trezorier al Partidului Şor (scos în afara legii) Nelli Parutenko, privind un plan de influenţare a viitoarelor alegeri din Republica Moldova.

Astfel, a precizat Departamentul de STA, Parutenko care „plimbă la Moscova tineri din Republica Moldova”, a orchestrat un mecanism de transfer de bani în Moldova prin intermediul SA PROMSVYAZBANK sub pretextul „asistenţei umanitare”. În realitate, aceşti bani ar fi fost utilizaţi pentru o campanie de cumpărare de voturi menită să sprijine candidaţii pro-Kremlin, şi să submineze procesele democratice din Republica Moldova.

Rossia Today şi angajaţii săi, inclusiv propagandista de top a Kremlinului Margarita Simonian, redactor-şef al canalului media rusesc de stat RT, s-au coordonat direct cu Kremlinul pentru a sprijini eforturile Moscovei în ceea ce ţine de influenţarea alegerilor moldoveneşti din 20 octombrie 2024, se mai arată în comunicatul de presă al Departamentului de Stat.

Mai exact, Simonian, în coordonare cu Kremlinul, se foloseşte de platformele finanţate de stat cu scopul de a provoca tulburări în Republica Moldova şi „de a determina ca protestele să devină violente” în cazul în care învingător la alegerile prezidenţiale nu va fi un candidat preferat de Rusia.

În comunicat se precizează că SUA a impus sancţiunile respective ca răspuns la eforturile continue ale Rusiei de a submina democraţia moldovenească şi de a interveni în procesele electorale ale Republicii Moldova şi pentru a contracara influenţa malignă a Rusiei în Moldova.

Cu o opinie în acest sens a ieşit vineri seara, 13 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care a punctat că Rusia va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor prezidenţiale din această toamnă în Republica Moldova.

Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul televiziunii de propagandă Russia Today (RT), care şi-ar coordona activităţile cu serviciile de informaţii ruseşti.

„De ani de zile, RT şi angajaţii săi s-au coordonat direct cu Kremlinul pentru a sprijini eforturile guvernului rus de a influenţa alegerile din Republica Moldova, inclusiv alegerile prezidenţiale din octombrie 2024.

Conducerea RT a utilizat platformele media finanţate şi dirijate de statul rus pentru a încerca să provoace tulburări în Republica Moldova, probabil cu scopul de a transforma protestele în violenţe”, a declarat Blinken, potrivit sursei citate.

Blinken a mai adăugat că RT îşi va folosi „aproape sigur” capacităţile secrete extinse pentru a coordona cu serviciile secrete ruse încercările de a manipula rezultatul viitoarelor alegeri din Republica Moldova.

În context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova a salutat decizia Departamentului de Stat al SUA privind instituirea noilor sancţiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze situaţia din Moldova şi să intervină în alegerile din această toamnă.

„Salutăm orice efort care sancţionează tentativele de subminare a democraţiei, de interferenţă în procesul electoral şi ingerinţă externă destabilizatoare. Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancţionate sunt implicate nu doar în operaţiuni de influenţă externă în procesele democratice, dar şi în acţiuni care promovează războiul”, se arată în mesajul postat de Ministerul de Externe pe pagina de Facebook.

De asemenea, a precizat MAE, instituţiile de stat ale Republicii Moldova au făcut faţă provocărilor anterioare şi vor continua să protejeze ordinea constituţională şi procesele democratice din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor