SUA: Ofensiva terestră împotriva Statului Islamic ar putea avea loc peste câteva luni în Irak

Militant al grupării Statului Islamic.
Militant al grupării Statului Islamic. (Pavel Petre/ Epoch Times)

Forţele irakiene se află la distanţă de câteva luni pentru a fi capabile să susţină orice formă de ofensivă terestră continuă împotriva Statului Islamic, iar în Siria orice efort similar ar putea dura chiar mai mult, au declarat joi oficialii Comandamentului Central al Armatei americane.

În Irak, momentul demarării acţiunilor depinde de mai mulţi factori, unii fiind în afara controlului armatei – de la politica irakiană până la vreme. Forţele irakiene trebuie, de asemenea, să fie antrenate, înarmate şi pregătite înainte de acţiuni majore, precum recuperarea oraşului Mosul, care a căzut în mâinile Statului Islamic în luna iunie.

Oficialii au declarat pentru un grup de reporteri că prioritatea în Irak este oprirea avansării grupului terorist, dar au recunoscut că se duc lupte pentru provincia vestică irakiană Anbar, în ciuda atacurilor aeriene împotriva Statului Islamic desfăşurate sub comanda SUA.

Principalele divizii ale armatei irakiene în Anbar – a 7-a, a 8-a, a 9-a, a 11-a şi a 12-a – au fost puternic afectate. Cel puţin 6.000 de soldaţi irakieni au fost ucişi până în luna iunie şi un număr dublu de soldaţi au dezertat, susţin surse medicale şi diplomatice.

Întrebat dacă consilierii militari americani din Irak s-ar putea îndrepta către Anbar, un oficial a recunoscut că încă au loc discuţii cu privire la eforturile necesare pentru a susţine forţele irakiene, dar nu a oferit detalii. Oficialul a menţionat că se poartă discuţii şi cu partenerii coaliţiei în legătură cu locul unde vor fi trimişi consilierii lor.

Populaţia predominant sunită din Anbar a respins guvernul fostului premier Nuri al-Maliki – majoritar şiit – dar oficialii au văzut semne pozitive în rândul triburilor de când noul premier, Haider al-Abadi, a fost învestit în funcţie în luna septembrie.

Totuşi, guvernul lui Abadi încă trebuie să îşi demonstreze capacitatea şi oficialii Comandamentului Central al Armatei au adăugat că armata americană nu va afecta credibilitatea guvernului şi îi va da timp acestuia să se pună pe picioare. Între timp, armata americană va intermedia discuţiile dintre guvern şi triburi.

Deşi oficialii au sugerat că va fi un război de lungă durată în Irak, aceştia au afirmat că eforturile similare din Siria vor fi pe o perioadă şi mai lungă.

În mare parte momentul intervenţiei în Siria depinde de o misiune de pregătire a trupelor susţinute de SUA al căror principal scop va fi unul defensiv – acela de a se asigura că nu vor mai cădea şi alte oraşe în mâinile militanţilor jihadişti.

Dar pregătirea luptătorilor pentru ca aceştia să fie capabili să provoace ofensiv Statul Islamic necesită un grad mai mare de instruire şi ar putea dura între un an şi 18 luni pentru a se putea vedea un efect pozitiv pe câmpul de luptă.