SUA: Manifestaţii ale angajaţilor din fast-fooduri, soldate cu 44 de arestări

Manifestaţii ale angajaţilor din fast-food-uri în celebra piaţă newyorkeză Times Square.
Manifestaţii ale angajaţilor din fast-food-uri în celebra piaţă newyorkeză Times Square. (youtube.com)

Poliţia americană a arestat joi 44 de persoane la New York şi Los Angeles în cursul unor manifestaţii ale angajaţilor din fast-food-uri care participau la o zi naţională de greve pentru a cere creşteri salariale şi posibilitatea de a-şi forma sindicate, relatează AFP.

În celebra piaţă newyorkeză Times Square ''au fost arestate 19 persoane din cauza perturbării ordinii publice când indivizii respectivi au obstrucţionat circulaţia rutieră'', a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei din New York.

Sute de oameni au participat la manifestaţii şi circa douăzeci dintre ei s-au aşezat chiar pe pământ, cu braţele legate unii de alţii, în faţa unui restaurant McDonald's în plin Times Square, o acţiune de nesupunere civică, potrivit site-ului strikefastfood.org.

Un alt purtător de cuvânt al poliţiei din New York a anunţat că au fost arestate ''alte 15 persoane'', fără să precizeze locul exact în care au avut loc.

De asemenea, 10 persoane au fost arestate la Los Angeles, în California, ''pentru că au refuzat să se disperseze'' după o manifestaţie, a indicat poliţia locală.

Protestatarii au cerut un salariu de 15 dolari pe oră, respectiv de două ori mai mult decât salariul minim actual de 7,25 de dolari introdus în numeroase firme de fast-food. Ei vor totodată să aibă posibilitatea de a-şi forma sindicate, fără să fie supuşi unor represalii.

Greve de mobilizare au avut loc joi în peste 150 de oraşe din SUA, inclusiv în Chicago şi Detroit (nord), Miami (sud-vest), Denver (vest) şi Los Angeles (vest).

Organizatorii au anunţat că au anulat greve în regiunea Saint-Louis (Missouri, centru), după tulburările rasiale survenite în suburbia Ferguson ca urmare a morţii, pe 9 august, a tânărului afroamerican Michael Brown (18 ani), împuşcat de un poliţist alb.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe