SUA intenţionează să crească cu 500% producţia unui proiectil folosit masiv de ucraineni împotriva forţelor ruse

Puşcaşi marini americani testează un obuzier M777
Puşcaşi marini americani testează un obuzier M777 (wikipedia.org)

Statele Unite plănuiesc să mărească în mod dramatic producţia unui tip de proiectil de artilerie cheie pe care Ucraina l-a folosit pentru a respinge invazia pe scară largă a Rusiei în această ţară, relatează Business Insider, citând un raport The New York Times.

Conform unui raport al armatei americane, SUA îşi propune ca în termen de doi ani să producă până la 90.000 de cartuşe de 155 mm în fiecare lună.

Acest număr este mai mult decât dublu faţă de obiectivul detaliat chiar luna trecută de secretarul armatei americane, Christine Wormuth, care a declarat reporterilor că obiectivul este de a fabrica "20.000 de cartuşe pe lună" până în această primăvară şi 40.000 până în 2025.

Creşterea planificată a producţiei acestui proiectil are loc după ce unii oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea că ajutorul acordat de SUA forţelor ucrainene a dus la epuizarea stocului de muniţie al ţării.

În vara anului trecut, un oficial din domeniul Apărării al SUA a declarat pentru The Wall Street Journal că rezervele naţionale de cartuşe de 155 mm erau "jenant de scăzute" şi "nu la nivelul la care am dori să mergem în luptă".

Până la 18 ianuarie 2023, SUA se angajase deja să furnizeze Ucrainei cel puţin 160 de obuziere M777 şi aproximativ 1,1 milioane de cartuşe de artilerie de 155 mm pe care le folosesc acestea. Dar cartuşele sunt consumate rapid.

În prezent, SUA produce puţin peste 14.000 de cartuşe de 155 mm în fiecare lună. După cum a relatat luna trecută The Washington Post, forţele ucrainene au tras la un moment dat acelaşi număr de cartuşe în decurs de 48 de ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe