SUA: Facebook amendat cu 5 miliarde de dolari pentru încălcarea confidenţialităţii datelor utilizatorilor

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (Alex Wong/Getty Images)

Compania hi-tech Facebook a fost amendată miercuri cu 5 miliarde de dolari de către Comisia Federală a Comerţului (CFC) a Statelor Unite pentru încălcarea confidenţialităţii datelor utilizatorilor, potrivit Deutsche Welle.

Aceasta este cea mai mare amendă aplicată de CFC împotriva unei companii hi-tech, în condiţiile în care Facebook a obţinut anul trecut venituri de aproape 56 miliarde de dolari.

“În pofida promisiunilor repetate făcute miliardelor de utilizatori că aceştia vor putea controla cum sunt distribuite informaţiile lor personale, Facebook a subminat alegerile consumatorilor”, a precizat Joe Simons, preşedinte al CFC, într-o declaraţie referitoare la amendă.

Ca parte a înţelegerii, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, va trebui să certifice personal conformarea companiei cu programele privind confidenţialitatea, sub ameninţarea unor penalităţi civile sau penale viitoare. CFC a declarat că îl trage la răspundere pe Zuckerberg personal doar într-o măsură limitată.

În plus, CFC a precizat că va cere companiei Facebook să creeze o comisie independentă pentru probleme legate de confidenţialitate cu scopul de a reduce controlul lui Zuckerberg asupra deciziilor luate în acest domeniu. Aparent, comisia va fi creată în cadrul comitetului director al Facebook.

Simmons a declarat că măsurile sunt luate nu doar pentru a “pedepsi viitoare încălcări” ale politicii privind confidenţialitatea datelor ci, mai important, “pentru a schimba întreaga cultură a Facebook privind confidenţialitatea cu scopul de a reduce posibilitatea încălcării continue” a acesteia.

CFC a deschis o anchetă asupra Facebook după ce, anul trecut, a ieşit la iveală că datele a milioane de utilizatori au fost folosite în mod eronat de firma de consultanţă Cambridge Analytica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe