SUA cer Arabiei Saudite desfiinţarea unităţii speciale care asigură protecţia prinţului moştenitor al Arabiei Saudite

Casa Albă este pusă pe desfiinţarea Acordurilor Abraham
Logo-ul CIA este arătat în holul sediului central al CIA în Langley, Virginia, SUA
Logo-ul CIA este arătat în holul sediului central al CIA în Langley, Virginia, SUA (SAUL LOEB / AFP)

Statele Unite cer Arabiei Saudite să desfiinţeze o unitate de elită, care asigură protecţia prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, pentru rolul pe care se presupune că l-a jucat în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Turcia, transmite AFP.

”Îndemnăm Arabia Saudită să desfiinţeze acest grup şi să adopte reforme instituţionale cuprinzătoare şi mecanisme de control, pentru ca activitatea şi operaţiunile împotriva unor disidenţi să înceteze, definitiv”, a anunţat luni, în faţa presei, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Vineri, SUA a publicat un nou raport în care agenţiile de informaţii americane îl acuză pe Mohammed bin Salman de faptul că a dat verde asasinării jurnalistului saudit în 2018, în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Familia Saud este unul dintre cei mai mari investitori ai SUA, între cele două naţiuni existând acorduri tradiţionale privitoare la investiţii şi securitate. Mohammed bin Salman, cunoscut sub acronimul MBS, l-a sprijinit pe Donald Trump în timpul mandatului acestuia la Casa Albă.

Citiți și Escaladarea din Orientul Mijlociu pare iminentă

Statele Unite au sancţionat apropiaţi ai lui MBS şi Forţa de Intervenţie Rapidă – o unitate de elită însărcinată cu protecţia acestuia, pentru implicarea în asasinarea lui Khashoggi.

Fostul Secretar american de stat, Mike Pompeo, care a deţinut postul de director al CIA în administraţia Trump, a făcut o excepţie, săptămâna trecută, condamna publicarea raportului de către comunitatea de informaţii americană.

Citiți și Joe Biden anunţă retragerea americană din războiul din Yemen

“Publicarea acestui raport este nesăbuită. Este un act politic. Ţinteşte la ruinarea relaţiei cu Arabia Saudită prin folosirea comunităţii de informaţii într-un mod pe care eu, ca fost director al CIA, nu l-aş fi aprobat vreodată”.

Arabia Saudită este un pilon central al iniţiativei de pace în Orientul Mijlociu, obţinută de administraţia Trump, numită acordurile Abraham.

Noul locatar al Casei Albe, Joe Biden, a iniţiat măsuri care sabotează această alianţă, formată în principal din state arabe şi Israelul, menită să stăvilească influenţa în creştere a Iranului.

Citiți și China a ajutat Arabia Saudită să-şi construiască o uzină nucleară secretă, unde îmbogăţeşte uraniu [Wall Street Journal]