Biden aruncă în aer politica Trump pentru Orientul Mijlociu: Opreşte vânzările de armament către saudiţi şi Emirate

Avion tip F-35 Lightning II.
Avion tip F-35 Lightning II. (Roslan Rahman/AFP/Getty Images)

Administraţia Biden a îngheţat, miercuri, toate vânzările de arme ale SUA către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), într-un moment în care examinarea de către Congres a sprijinului Americii faţă de coaliţia condusă de Arabia Saudită ce duce războiul în Yemen creşte.

Cele două ţări au fost sprijinite de administraţia Trump în plan militar, pentru a contracara ameninţarea iraniană, iar, în cadrul Acordurilor Abraham, iniţiate de Donald Trump, cele două ţări au fost încurajate să se alăture Israelului. Evoluţia a fost una dintre cele mai spectaculoase din istoria recentă a Orientului Mijlociu.

În special Lockheed Martin a produs avioane de luptă F-35 care urmau să fie transferate în Emiratele Arabe Unite. Livrările au fost „temporar” blocate, împreună cu cele de muniţie către saudiţi, printre altele.

Rapoartele anterioare au sugerat că acordul anterior al lui Trump a fost de a trimite până la 50 de avioane F-35 în EAU.

AP a citat oficiali care au identificat „că printre tranzacţiile blocate se numără un transfer masiv - în valoare de 23 miliarde USD - de avioane stealth F-35 către Emiratele Arabe Unite”.

„Această vânzare şi alte câteva achiziţii masive de armament american din partea ţărilor arabe din Golf au fost dur criticate de către democraţi în Congres”, a adăugat raportul.

Departamentul de Stat a declarat că „blocarea temporară” „întrerupe temporar implementarea unor transferuri şi vânzări de armament aflate în aşteptare desfăşurate în cadrul programelor de Vânzare de Armament în Exterior şi Vânzări Comerciale Directe - în scopul de a permite noii conduceri o şansă de revizuire”.

Publicaţia Axios detaliază în continuare că "Vânzările de avioane F-35 şi drone de atac către EAU şi o cantitate mare de muniţii către Arabia Saudită vor fi întrerupte în aşteptarea unei revizuiri". Publicaţia a adăugat că evoluţia „semnalează o schimbare majoră de politică faţă de epoca Trump şi poate anunţa tensiuni accentuate cu ambele ţări din Golf”.

Ca răspuns, EAU au făcut apel la necesitatea „interoperabilităţii” cu forţele SUA din Golf, subliniind în acelaşi timp cooperarea militară strânsă ca forţă parteneră de încredere:

Până în prezent, saudiţii nu au făcut niciun comentariu după evoluţia oarecum aşteptată. În timpul campaniei, Joe Biden a promis să devină mai dur cu privire la statul "paria", aşa cum a numit el Regatul Saudit în timpul unei dezbateri.

Cu câteva luni în urmă, a fost înfrântă o încercare în Senat, din partea democratului Bob Menendez (NY), de a bloca vânzările de arme ale lui Trump către saudiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe